Hvar postaje okupljalište svjetskih radijskih dramatičara!

Od 9. do 15. svibnja u gradu Hvaru u organizaciji Dramskog programa Hrvatskog radija održat će se 19. PRIX MARULIĆ međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame.

Na ovom jedinstvenom ambijentalnom festivalu koji se pod sloganom Starim tekstovima u pohode održava još od 1997. godine u autentičnim prostorima grada Hvara ove će se godine predstaviti 45 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 19 zemalja i 26 produkcijskih kuća.

Već tradicionalno, na festivalu Prix Marulić okupljaju se radijski znalci iz cijelog svijeta kojima se predstavljaju djela temeljena na tekstovima književne baštine. Cilj je interpretacijom starih tekstova poticati izvornu radiofonsku izražajnost, a da pritom stari tekstovi čine njezin predložak, ishodište i izazov. Stoga su na Prix Marulić dobrodošli svi radiofonski oblici i forme koje se temelje na tekstovima nastalim prije 1921. godine kada je emitirana prva radio-drama.

Kao i svake godine, međunarodni ocjenjivački sud proglasit će i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji male forme, a ovogodišnji voditelji suda su urednik u Dramskom programu Hrvatskog radija Ljubo Pauzin i Jane Ulman, višestruko nagrađivana redateljica iz Australije.