Vijeće HRT-a raspravljalo o praćenju 300. obljetnice Sinjske Alke

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici utvrdilo prijave kandidata za Povjerenika za korisnike usluga HRT-a, te raspravilo izvješće o programskim sadržajima kojima HRT doprinosi obilježavanju 300. obljetnice Sinjske alke.

Na natječaj za povjerenika za korisnike usluga stigle su ukupno četiri prijave, od kojih jedna nije bila valjana i to zbog nepotpune dokumentacije, te je Vijeće odlučilo kako će sa preostalom trojicom kandidata voditi razgovore za dva tjedna. Vijeće je naime raspisalo natječaj jer je dosadašnjem Povjereniku Zvonku Šebu istekao četverogodišnji mandat.

Pomoćnik ravnatelja Programa HRT-a Željko Rogošić izvijestio je članove Vijeća o pripremama za obilježavanje 300. obljetnice Sinjske Alke, istaknuvši kako će se ovaj veliki projekt realizirati od travnja do prosinca i to na svim platformama – radijskim i televizijskim kanalima kao i na webu HRT-a.Dodao je kako su sadržaji podijeljeni u 3 skupine i to na  projekte koji se posebno  produciraju povodom  Sinjske Alke, sadržaje koji su informacija i najava te sadržaje koji prate one manifestacije koje održavaju druge institucije povodom Alke, npr Matica Hrvatska ili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Među ostalim, u pripremi su i dva dokumentarna filma i to dokumentarno-igrani film „Sinjska Alka“ te film „Alka u fotografiji“. Film o dječjoj Alci, pod nazivom „Mirna ruka i srida pada“ već je gotov, dodao je Rogošić, najavivši među ostalim i više izravnih uključenja na sam dan trčanja Alke 9. kolovoza.

Članovi Vijeća pohvalili su prezentaciju projekta obilježavanja Alke, dodavši kako bi i druge obljetnice trebalo slično obilježiti. Članica Neda Ritz rekla je kako je to prvi impresivni prikaz jednog događaja koji HRT planira, no kako za 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata nije bilo tako širokog praćenja. „Ovo je primjer kako je jedan projekt tako dobro obrazložen. Objedinjuje sve kulturološke i povijesne  elemente.“, dodala je Ritz.

Vijeće je također raspravljalo i o izvješću o načinima analize i načinima rješavanja pritužbi i prijedloga vezanih uz Izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a, o čemu je izvijestio ravnatelj Programa Saša Runjić. Rekao je kako HRT razmatra sve prigovore i sugestije svojih korisnika te ih nastoji uvažiti koliko god je to moguće.