Mothmanova proročanstva - parapsihološki triler

25. srpnja na HRT – HTV 1 u 20:05 (12)

Na uvodnoj špici ovog filma istaknuto je da je nadahnut stvarnim događajima. Riječ je o tragediji koja je 1967. pogodila gradić Point Pleasant u Zapadnoj Virginiji kada se urušio mjesni most Silver Bridge što je dovelo do brojnih ljudskih žrtava.

Knjigu je o tome napisao John A. Keel, dok je scenarij prema Keelovu predlošku djelo Richarda Hatema (Pod opsadom 2). Nesreću su popratile prethodne dojave o neobičnim bićima koje su jedni pripisali NLO-ima, a drugi staroj indijanskoj legendi. U svakom slučaju riječ je o žanrovskom spoju trilera, horora i filma katastrofe pri čemu svaka žanrovska odrednica dominira drugim dijelom priče. Intrigantan prolog i poglavito činjenica da je autore filma inspirirao stvarni događaj, čine Mothmanova proročanstva neuobičajenim filmskim uratkom koji s jedne strane ustrajava na parapsihološkom ozračju, a s druge na njihovom racionaliziranju.

Film THE MOTHMAN PROPHECIES iz 2002. režirao je Mark Pellington (Arlington Road, Going All the Way) koji je angažirao pouzdanu glumačku ekipu predvođenu Richardom Gereom (Zgodna žena, Chicago) i Laurom Linney (Kinsey, You Can Count On Me). U ostalim su ulogama Will Patton (Bez izlaza, Nezaboravni klub), Debra Messing (serija Will & Grace) i pokojni Alan Bates (1934.-2003.).

Vrlo dobro produciran, film je u svjetskim kinima zaradio više od 55 milijuna dolara, dok ga je Američka udruga montažera zvuka nagradila svojim godišnjim priznanjem. Inače, za rušenje mosta u Point Pleasantu ni nakon četrdeset godina nisu utvrđeni pravi razlozi.