Branko Uvodić dobitnik Nagrade za životno djelo 'Ivan Šibl'

Branko Uvodić dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo Ivan Šibl koja se dodjeljuje istaknutim radnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, a čija ostvarenja ostaju trajno dobro HRT-a. Nagrada mu je uručena tijekom današnjeg svečanog obilježavanja Dana HRT-a.

Izuzetno mi je drago i želim zahvaliti, slobodno mogu reći tisućama ljudi, jer toliko se promijenilo zaposlenika otkad sam ja u ovoj kući, a među njima i onima koji su najmanji kotačić u ovom mehanizmu. Kako sam ja došao u vrijeme kada je tadašnja Televizija Zagreb bila najrespektabilnija televizija u ovom dijelu Europe odgojen sam na visokim kriterijima kvalitete. Imao sam od koga učiti i sve što sam naučio odražava se i danas nakon 41 godine na moj rad. Zato želim zahvaliti svima što su me naučili voljeti posao koji radim, uživati u njemu i zato s ponosom uvijek mogu reći – da, ja radim na Hrvatskoj radioteleviziji, rekao je Branko Uvodić na svečanosti dodjele.

Djelatnik je HRT-a od 1974. godine. Prošao je razvojni put od najavljivača, spikera, urednika, direktora marketinga HRT-a do pomoćnika Glavnog ravnatelja. Svih tih godina kroz informativni i zabavni program profilirao se u potpunog autora i producenta zahtjevnih projekata poput Televizijskog obiteljskog magazina, emisija Hit do hita, Domovnice i serijala Lijepom našom koji puni dvorane i bilježi visoku gledanost dugi niz godina. Tijekom domovinskog rata radio je u ratnoj redakciji Za slobodu od njezina početka, a prvi je radio i osmišljavao programe s oslobođenih područja RH.

Posljednjih 25 godina posvetio se njegovanju hrvatske tradicijske kulture, kako kroz serijal Lijepom našom tako i kroz uredništvo i voditeljstvo mnogobrojnih festivala i smotri folklora. Svojim djelovanjem i profesionalnim odnosom u ovih 40 godina pridonosio je ugledu HRT-a i postao zaštitnim znakom čuvara nacionalne tradicijske kulture i folklora.