Vjerni Danny - akcijski triler

2. srpnja na HRT – HTV 2 u 22:55 (15)

Danny je trenirani ubojica kojega njegov gospodar Bart tretira doslovno kao psa. Uvježbavši ga za ilegalne borbe do smrti, Bart nadzire Dannyjeve borilačke vještine preko ogrlice čijim skidanjem aktivira njegov ubilački nagon.

Kako je Danny u organiziranim borbama praktički nepobjediv, Bart je prikupio prilično bogatstvo. Međutim, time je postao meta protivnika u podzemlju, koji organiziraju njegovo ubojstvo. Našavši se prvi put u životu sam, Danny se skloni kod slijepog pijanista Sama i njegove pastorke Victorije, koji ga poput djeteta počnu učiti osnovnim životnim stvarima. No, Bart je preživio pokušaj ubojstva i nakon buđenja iz kome želi Dannyja.

Američki akcijski triler Vjerni Danny (DANNY THE DOG, 2005.) zaintrigirao je svojom slavnom međunarodnom ekipom i pričom koja je spojila krajnju brutalnost i iznimnu nježnost. Iza projekta stoji scenaristički neumorni Luc Besson (Veliko plavetnilo, Peti element).

Tipična Bessonova individualistički intonirana priča zaživjela je u neočekivano suvislom filmu koji vro dobro spaja naoko nespojivo - furiozne akcijske prizore, teško zamislivo nasilje, uvjerljivu dramsku potku i humor temeljen na komediji zabune. Iako film obiluje žestokim borbama u kojima protivnici koriste vlastito tijelo kao oružje, malo je eksplicitnih prizora, a mnogo više koreografiranih borilačkih majstorija.

Zato ne čudi angažman Jeta Lija (Romeo mora umrijeti) u glavnoj ulozi (Luc Besson je pisao scenarij misleći upravo na njega) koji se, k tome, glumački posebno pripremao za ovaj nastup s obzirom da mu je partner oskarovac Morgan Freeman (Djevojka od milijun dolara, Iskupljenje u Shawshanku).

Neobičan glumački par uvelike dinamizira film, baš kao i nastup izvrsnog Boba Hoskinsa (Mona Lisa, Tko je smjestio Zeki Rogeru?). Iza kamera se našao pravi majstor kada je riječ o frenetičnim akcijskim trilerima, Bessonov sunarodnjak Louis Leterrier (Transporter, Transporter 2).