"Povijesna mjesta Hrvatskog sabora" na HRTi usluzi

Gdje su se tijekom povijesti održavali hrvatski sabori, kako i što se na njima odlučivalo, te jesu li i kako oni danas obilježeni i spomenički prezentirani?

Sabor Republike Hrvatske je najviše političko i zakonodavno tijelo u državi, ali i čuvar državnog suvereniteta i identiteta hrvatskog naroda tijekom njegove povijesti. On je u povijesti hrvatskog naroda prisutan još od vremena prvih oblika državnog organiziranja i u kontinuitetu traje do današnjih dana.

O povijesti Hrvatskog sabora napisano je mnogo znanstvenih radova i izdano više knjiga. No, o mjestima gdje se on održavao, kao i o načinu saborovanja gotovo se ništa ne zna.

Dokumentarna emisija Povijesna mjesta Hrvatskog sabora u obliku istraživalačkog pothvata predstavlja i otkriva gdje su se tijekom povijesti održavali hrvatski sabori, kako i što se na njima odlučivalo, te jesu li i kako obilježeni i spomenički prezentirani.

Ostvarenje scenarista, redatelja i urednika Anđelka Hundića, snimljeno 2014. godine, pogledajte u videoteci multimedijske usluge HRTi.Snimatelji su Dragan Ruljančić i Dušan Vugrinec, a montažer Damir Horvatek.