Veličanstvena završnica dvodnevne manifestacije Glazba i grad

Veličanstvenu završnicu dvodnevne manifestacije Glazba i grad priredili su sinoć, 21. lipnja Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Okupivši brojnu publiku, pozdravljajući prvi dan ljeta, te obilježivši Svjetski dan glazbe, ansambli HRT-a su se na taj način i ove godine, drugi put za redom, pridružili slavnim orkestrima poput Bečke i Berlinske filharmonije, koji u svojim gradovima, velikim koncertnim spektaklima na otvorenom, zaključuju sezone.

Projekt Glazba i grad ujedno je bio dio Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous koji od svibnja do rujna ove godine hrvatskoj publici predstavlja raznolikost francuske kulture, a ostvaren je u suradnji s Francuskim institutom, Gradom Zagrebom, Koncertnom direkcijom Zagreb te HRT-om.

Velika svečanost glazbe na Trgu kralja Tomislava počela je 20. lipnja. Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, na velikoj pozornici pored Umjetničkog paviljona predstavio je izbor francuskih šansona, šlagera i evergrina, koji su publiku pod kišobranima podsjetili na Zagreb i Pariz iz prošlih vremena. Gosti su im bili Ana Opačak, Sreten Mokrović te harmonikaš Marjan Krajna i Filip Novosel na braču. Kako je večer odmicala, tako je i publika bila sve brojnija, a dočekala je i prestanak kiše, pa je u 21 sat sve bilo spremno za nastup Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom novoizabranog šefa dirigenta Andreasa Marinella. Oni su pak svoj program, u suradnji s nekima od najistaknutijih imena hrvatske gipsy jazz scene – gitarista Matu Matišića i violinista Marka Firsta, te uz pjevačicu Jelenu Radan - posvetili ikoni francuskog gipsy jazza, slavnom gitaristu i skladatelju Djangu Reinhardtu.

Na sam Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta, 21. lipnja, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a predvođeni maestrom Aleksandrom Markovićem, privukli su tisuće ljudi na Trg kralja Tomislava koje su uživale u izboru omiljenih skladbi francuskog simfonijskog i opernog repertoara. U tome su im se, kao solisti, pridružili gosti iz Francuske, mladi glazbenici koji se svrstavaju među najtraženije virtuoze svojih instrumenata: violončelist Edgar Moreau i trubač David Guerrier. Od Rimskog karnevala Hectora Berlioza preko Dueta cvijeća Léa Delibesa, Meditacije Julesa Masseneta i Pavane Gabriela Fauréa do glasovitog Bolera Mauricea Ravela, nizali su se francuski klasični hitovi. Svoj nastup pred razgaljenom publikom, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a te maestro Aleksandar Marković zaključili su izvedbama francuske himne Marseljeze, i hrvatske himne Lijepa naša.

Namjera Svjetskog dana glazba, pokrenutog 1982. na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, da glazba dopre do svih, bila je tako ispunjena ne samo mogućnošću da svatko tko se zatekne na Trgu kralja Tomislava slobodno i u opuštenoj atmosferi uživa u glazbi, već i zahvaljujući izravnim prijenosima koncerata na Radio Sljemenu te programima HTV-u.