300. Sinjska alka - veliki projekt HRT-a

Veliki jubilej - 300. obljetnica slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor sve je bliže. Hrvatska radiotelevizija pridružuje se obilježavanju tristotog izdanja u svijetu jedinstvene viteške igre, izvještavanjem na svim platformama o događanjima o jubilarnoj Sinjskoj alci i praćenjem svih popratnih društvenih, znanstvenih, kulturnih, glazbenih, sportskih i drugih događanja.Duga tradicija ovoga viteškog natjecanja koje se nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne baštine, bit će prikazana i zajedničkim projektom HRT-a i Viteškog alkarskog društva iz Sinja - dokumentarno-igranim filmom Alka u trajanju od 80 minuta.

Film je rekonstrukcija i same bitke pod Sinjem iz 1715. godine, u kojoj su Sinjani pobijedili brojčano nadmoćniju tursku vojsku. U njemu sudjeluje više od 1 200 statista. Za potrebe projekta izrađeno je 170 kostima, a u filmu se koriste i originalne odore alkara. Scenaristi su Vladimir Brnardić, Ivica Dlesk i Krešimir Čokolić, a redatelj Dražen Žarković. Uradak će premijerno biti prikazan za vrijeme Alke.

HRT će izravno prvi put u povijesti prenositi i Čoju, a jubilarna 300. Alka bit će programski obogaćena, najavio je pomoćnik ravnatelja programa Željko Rogošić.