Hrana kao lijek

Radnim danom na HRT – HTV 3 u 17:20

Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana, još je u drevna vremena govorio Hipokrat.


O najnovijim spoznajama suvremene znanosti, koje u središtu pozornosti imaju upravo hranu i zdrave prehrambene navike, govori popularnoznanstvena serija Hrvatske televizije Hrana kao lijek.

Doista, što je zdrave hrane oko nas manje, to je ona sve traženija. Koja je to hrana koja u organizmu djeluje poput lijeka? Zašto ju naš organizam treba, te kakvu vrijednost takva hrana ima za naše zdravlje?

O tome će u seriji govoriti vrsni domaći i strani znanstvenici koji se bave kliničkom prehranom, nutricionisti, biolozi, povjesničari te brojni drugi stručnjaci i znalci koji proučavaju važnost zdrave prehrane za zdravlje čovjeka.

Serija Hrana kao lijek snimana je u produkciji HRT-a, u različitim godišnjim dobima i razdobljima, ovisno o sadnji, rastu i dozrijevanju pojedinih plodova. Posebna vrijednost produkcije ove domaće znanstvene serije leži i u činjenici da promatra fenomen hrane kroz povijest do današnjih dana, dok multidisciplinarnim pristupom različite znanosti i znanstvenici ukazuju na važnost pojedine hrane za ljudski organizam, koja se unošenjem ponaša poput lijeka.

Hrvatska radiotelevizija i ekipa serije, prema ideji i scenariju urednice serije dr. sc. Jasne Burić, u režiji Zdravka Mustaća, gledateljima su pripremili atraktivan sadržaj, koji će ih, na znanstveno utemeljen način educirati o zdravoj hrani koju nam svakodnevno nudi priroda u kojoj živimo. Seriju karakterizira uzbudljiva i poticajna TV priča, brojni kompetentni sugovornici, te ono najvažnije: uvjerljiva i obrazovna poruka za sve uzraste, koja će sasvim sigurno utjecati na životne navike i stavove mnogih o zdravoj i korisnoj prehrani za čovjeka.

Više nego ikad, zdrava prehrana, zdrav način života, biološki uzgojena hrana bez aditiva ili bilo kakvih umjetnih aroma i kemijskih dodatnih supstanci jedna je od najvažnijih preokupacija suvremenog čovjeka.

Serija ima deset epizoda: MASLINA, MED, ČEŠNJAK, GROŽĐE, JABUKA, GLJIVEMRKVA, BOBIČASTO VOĆE, RIBE, ZDRAVA PREHRANA i KRETANJE.

Autorica serijala, scenaristica i urednica projekta: dr. sc. Jasna Burić
Redatelj:  Zdravko Mustać
Producent:  Mile Brkljačić
Direktori fotografije: Mario Britvić i Branko Cahun
Izvršna urednica:  Nikolina Dragošević
Stručni suradnik: prof. dr. sc. Željko Krznarić
Asistentica redatelja: Elza Kraljević
Pratite nas i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.