Prijenosi proslave iz Zagreba i Knina najgledaniji na HRT-u

Prijenosi zagrebačkoga vojnog mimohoda i proslave  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti iz Knina najgledaniji na HRT-u.

Izravni prijenos svečanoga vojnog mimohoda Oružanih snaga Republike Hrvatske, održanoga u Zagrebu 4. kolovoza u okviru obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, bio je najgledaniji na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), koja je svoj televizijski signal za tu prigodu ustupila i drugim nacionalnim televizijama te svim ostalim medijima.
 
HRT je vojni mimohod istodobno prenosio na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4). Mimohod je na Prvome programu gledalo 9 posto opće populacije gledatelja (dobna skupina od 4 do 96 godina) u Republici Hrvatskoj (AMR), odnosno  369 070 osoba, a na Četvrtome programu gledalo ga je 2,6 posto opće populacije gledatelja, odnosno 104 363 ljudi. Dakle, na oba ga su ga spomenuta programa  gledale ukupno 473 433 osobe.
Snimka svečanog mimohoda u Zagrebu u povodu 20. obljetnice Oluje
 
Zahtjevan projekt multimedijskoga prijenosa mimohoda ostvarilo je 167 zaposlenika HRT-a s pomoću 17 kamera, dvojih velikih reportažnih televizijskih kola te jednih radijskih reportažnih kola. HRT-ovi su se reporteri, kako bi dočarali atmosferu, javljali s puta kojim je prolazio mimohod te prenosili sve druge protokolarne aktivnosti i druga zbivanja. Rukovoditeljica Informativnoga medijskog servisa HRT-a Lamija Alečković izrazila je zadovoljstvo zbog sjajno ostvarenoga projekta.
 
Hrvatska radiotelevizija ponovno je pokazala svoju snagu i opravdala povjerenje gledatelja. Dobri rezultati nam gode, ali i nameću standarde koje treba održavati, a to je i stalan izazov u našemu poslu. Moram naglasiti da su, iako je riječ o projektu čiji je nositelj Informativni medijski servis, za uspješnu provedbu ovoga projekta iznimno zaslužni brojni kolege iz Poslovne jedinice Produkcija i Poslovne jedinice Tehnologija te regionalnih centara, rekla je. Dodala je i kako su prijenos preuzimale i ostale televizije u Hrvatskoj, pa i izvan njezinih granica, te brojni portali. Događanja u Zagrebu i Kninu  imaju nacionalnu važnost, a ustupanjem prijenosa visoke kvalitete potvrdili smo važnost uloge javnoga servisa u našemu društvu , istaknula je Lamija Alečković.
 
Veliku gledanost ostvario je i prijenos Dana pobjede i domovinske zahvalnosti iz Knina 5. kolovoza. Prijenos mise gledalo je 9,9 posto opće populacije gledatelja (u dobi od 4 do 96 godina) u Republici Hrvatskoj (AMR), odnosno 406 256 osoba, a posebnu emisiju posvećenu 20. obljetnici pobjede pratilo je 9,6 % opće populacije gledatelja, odnosno 391 679 osoba. Za potrebe prijenosa događanja iz Knina HRT je upotrijebio čak 18 kamera i troja televizijska reportažna kola, a prijenos i popratne programske sadržaje ostvarivalo je sedamdesetak zaposlenika.

Sve o Danu pobjede i 20. obljetnici Oluje - vijesti, galerije fotografija, videosnimke

Oba je velika projekta prenosio i Hrvatski radio (HRT – HR), a prijenos se mogao pratiti i na HRT-ovim internetskim stranicama (www.hrt.hr) na kojima je od 3. do 5. kolovoza bilo 50 posto više korisnika i dvostruko više posjeta nego u istome razdoblju u srpnju. Najviše korisnika bilo je iz Hrvatske, zatim iz Bosne i Hercegovine, Njemačke te Srbije.
 
Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman izrazio je zadovoljstvo dvama uspješno ostvarenim projektima. „Naši zaposlenici još su jednom potvrdili snagu Hrvatske radiotelevizije, koja ima znanja, sposobnosti i kapaciteta za realizaciju ovakvih kompleksnih i nacionalno važnih projekata. Ponosni smo na zaposlenike HRT-a, koji će nam za svega nekoliko dana priuštiti još jedan veliki multimedijski spektakl. Riječ je o dvodnevnome prijenosu svih događanja povezanih s obilježavanjem 300. obljetnice Sinjske alke“, istaknuo je Goran Radman te naglasio kako je HRT ove godine aktivno sudjelovao u pripremi značajne obljetnice u Sinju.
 
Podrobnu najavu dvodnevnoga programa obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke možete pronaći na HRT-ovoj internetskoj stranici www.hrt.hr te posebno pripremljenoj podstranici alka.hrt.hr.

HRT Komunikacije