Specijalna emisija o imigrantskoj krizi u Sredozemlju

HRT priprema posebnu emisiju o imigrantskoj krizi u Sredozemlju

U akciju spašavanja imigranata u Sredozemlju aktivno je uključena i Republika Hrvatska, a emisija  Sabirni centar Europa  urednika i voditelja Danka Družijanića posvećena je analizi razmjera krize i razmatranjima mogućih rješenja.

U povodu velike imigrantske krize koja potresa južnu Europu, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak 17. kolovoza na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u 22.10 emitirat će specijalnu emisiju Sabirni centar Europa, koja će analizirati sve aspekte toga problema.

U emisiji urednika i voditelja Danka Družijanića moći ćemo vidjeti koja su izvorišta velike europske krize s migrantima te  postoje li rješenja za val izbjeglica i ilegalnih useljenika iz Afrike i s Bliskoga istoka.

Tijekom prošle godine Sredozemno more prešlo je približno 200 000 ilegalnih imigranata, a 3 300 imigranata je poginulo. Ove će godine te brojka možda biti i veće. Samo je u Italiju tijekom 2014. godine na različite načine ušlo 170 000 alizanata, što je najviša ikad zabilježena brojka u nekoj državi EU-a.

U emisiji će gostovati Anđelko Milardović, politolog i stručnjak za međunarodne odnose, Vedran Obućina, politolog i stručnjak za Bliski istok, te Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije. Gosti će pokušati dati odgovore na pitanja o razmjerima krize i njezina utjecaja na stabilnost Staroga kontinenta, a emisija će donijeti i priče koje su reporteri HRT-a snimili na tzv. prvoj crti bojišnice.

U akciju spašavanja imigranata aktivno je uključena i Republika Hrvatska, koja je u  združenu humanitarnu operaciji Europske unije Triton poslala brod Hrvatske ratne mornarice  Andrija Mohorovičić, koji je prošloga tjedna spasio 137 osoba.