'Pravda' na Liburnia Film Festivalu

Nastavljajući tradiciju europskih koprodukcija o izazovima multikulturalnog društva, Odsjek za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo (Produkcijski odjel Obrazovanje i znanost) ove je godine producirao dokumentarni serijal Glasovi straha.

Projekt je unutar EBU (European Broadcasting Union) stručne skupine za multikulturu pokrenula HRT-ova urednica Daniela Draštata pa je sedam europskih javnih televizija snimilo dokumentarce o tome kako rastuća netrpeljivost, rasizam, ksenofobija, homofobija i antisemitizam u europskim zemljama utječu na svakodnevicu pripadnika različitih manjinskih skupina, ali i u kojem trenutku borba za manjinska prava prerasta u novo diskriminiranje.

Dirljive, šokantne, provokativne i zanimljive životne priče govore o strahu. Strahu koji koči, strahu koji pokreće, strahu koji 70 godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata još uvijek ne nestaje. Bez obzira živite li u Švedskoj a romskog ste podrijetla, Španjolska vam je dom, ali islam religija ili ste dio židovske zajednice u Nizozemskoj… Strah je emocija s kojom se živi.

Izvršni su producenti serijala Daniela Draštata, HRT i Frans Jennekens, NTR.

Hrvatsku epizodu serijala Glasovi straha  Pravda  režirao je Nebojša Slijepčević, a potpisuje ga i scenaristički s Danielom Draštata (snimatelj Igor Tukša, montažer Damir Čučić). Sniman u Bjelovaru, Zagrebu i Daruvaru, film prati članove udruge Pravda koji, uz pravnu pomoć Srpskog narodnog vijeća, više od dvadeset godina nakon Domovinskog rata, još uvijek vode pravnu, danas gotovo političku bitku. Pokušavajući dobiti odštetu za uništenu imovinu, Jovica Brkić i Tatjana Vukobratović Spasojević pomalo donkihotovski, obilaze institucije i aktere događanja s početka devedesetih pitajući se kako je moguće da je na području grada koji, srećom, nije bio u zoni rata, u zrak odletjelo nekoliko stotina kuća i drugih objekata, a da za to gotovo nitko nije odgovarao. Sažet odgovor daje jedan od prvih susjeda; pa zna se, ali ne zna se..
S jedne strane zid i manjak političke volje, s druge strane razočaranje i strah… Je li rat završio u glavama stanovnika naše zemlje?

Pravdu Nebojše Slijepčevića emitirati će, osim HRT-a u programskoj shemi 2015/2016, još pet europskih televizija: nizozemski NPO, švedski STV, španjolski TV3, češki ČTV i slovenski RTV SLO.

Hrvatska premijera filma je festivalska. Pravda je u konkurenciji Liburnia Film Festivala koji od 25. do 29. kolovoza u Ičićima prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.