U Dubrovniku predstavljen HRT-ov dokumentarni film Đardini nadahnuća

U Dubrovniku je sinoć održana svečana projekcija dokumentarnoga filma Đardini nadahnuća, a nazočnima je tom prigodom predstavljeno i njegovo izdanje na DVD-u.

Redateljica i scenaristica Suzana Hetrich istaknula je kako je cilj filma potaknuti mlađe generacije na razmišljanje kako ponovno oživiti zaboravljene i devastirane dubrovačke ljetnikovce, đardine koji čekaju da ih ponovno otkrijemo, otvorimo i prepoznamo kao vrijedne spomenike kulture i prirode.

Snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije na nekoliko lokacija u Dubrovniku, dokumentarni film donosi priču o dubrovačkim đardinima i ljetnikovcima koji su izraz dubrovačke civilizacije i jedan od najvećih doprinosa naše kulture europskoj povijesti umjetnosti.

Ljepote vrtova, đardina, u renesansno doba nadahnuće su mnogim književnicima toga vremena koji su se izražavali u stihu i prozi te su ih bilježili u kamenim zapisima. Tako iz samih vrtova izranja ljubav prema perivoju koji su humanisti i renesansni eruditi smatrali svojom potrebom.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman čestitao je produkcijskome timu i svim uključenima u pripremu na izvrsnome ostvarenju te naglasio kako će dokumentarni film Đardini ostati trajno dobro HRT-a te budućim generacijama približavati našu kulturnu baštinu.