'Duh u močvari' i dalje osvaja nagrade

Dugometražni igrani film za djecu Duh u močvari redatelja Branka Ištvančića snimljen 2006. godine u produkciji Interfilma i HRT-a pravi je primjer kvalitetnog hrvatskog igranog filma koji ni nakon deset godina od kako je proizveden ne prestaje oduševljavati malu publiku diljem svijeta i osvajati nagrade.

U okviru Međunarodnog filmskog festivala svjetskih kultura izabran je za najbolji igrani film, a dodjela nagrada održat će se u talijanskom gradu Cuneo 8. rujna 2015. na ceremoniji u dvorani San Giovanni.

Scenarij filma Duh u močvari rađen je prema istoimenoj knjizi omiljenog dječjeg pisca Ante Gardaša uz čije su junake Mirona, Melite i ostalih odrastali mnogi naraštaji. Stoga je Duh u močvari i uvršten u lektiru četvrog razreda osnovne škole. Djelo je to koje osim uzbudljive dječje priče educira i služi kao primjer. Kao takvo, odabrano je da obilježi veliki povratak cjelovečernjeg dječjeg filma koji u hrvatskoj kinematografiji nije bio snimljen dvadeset godina. Kada je snimljen, bio je pravi kino hit i jedan od najgledanijih hrvatskih igranih filmova, a mnoga djeca ga i danas prihvaćaju kao jedan od svojih najomiljenijih domaćih igranih filmova za djecu.

Duh u močvari bio je prikazan na preko trideset filmskih festivala. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Puli 2006. godine, a međunarodnu premijeru imao je na festivalu u Munchenu 2007. godine. Osvojio je međunarodne nagrade za najbolju režiju i najbolji film, a bio je uvrštavan u konkurenciju za nagrade na nekima od najvećih i najprestižnijih svjetskih filmskih festivala za djecu poput festivala Cinekid u Nizozemskoj, LEFFIS u Finskoj, Olympia u Grčkoj i drugih.

Podsjetimo se osvrta hrvatskog filmskog kritičara na film:
Napokon, i razlog nedovoljne gledanosti hrvatskoga filma može svoje korijene tražiti upravo u tome što nije bio sklon djeci, što će reći da nije odgajao svoju publiku, koja se potom teško mogla povezati i s, nazovimo ih tako, ostvarenjima za zrele gledatelje.

Hoće li film Duh u močvari Branka Ištvančića biti prekretnica i potaknuti filmaše da se vrate na kolosijek kojim je davno prošao Vlak u snijegu, vrijeme će vrlo brzo pokazati, napisali smo prije pet godina, pa iako to razdoblje nije kratko, čini se da se pitanje pokazalo opravdanim i naišlo na pozitivan odgovor. Iako mu hrvatska kritika nije bila sklona, jer riječ je ipak samo o filmu za djecu, Duh u močvari postao je jednim od najgledanijih hrvatskih dugometražnih filmova posljednjih godina. Pokazalo se i da je pogled onih koji su gledali s visoka bio pogrešan.(...) Filmovi kao što su Vlak u snijegu, Vuk samotnjak, Družba Pere Kvržice neki su od najomiljenijih hrvatskih filmova uopće, da i ne govorimo o ulozi koju su odigrali za promicanje vrijednosti domaće kinematografije. I u vrijeme kad su snimljeni djeca su ih prihvaćala bez zadrške, a isto je i danas. Oni su postali bezvremenska ostvarenja, a to će se koliko god netko sumnjao dogoditi i s Duhom u močvari. Treba samo znati slušati i pitati za mišljenje na pravom mjestu.

Božidar Trkulja, Hrvatski film ne odgaja svoju publiku, Vjesnik, 26.02.2011.