U Moskvi nagrađen Most na kraju svijeta u nedjeljnom ciklusu hrvatskog filma

Dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića, nastao u  koprodukciji HRT-a, dobio je Posebnu nagradu žirija 8. Međunarodnog filmskog festivala pod nazivom East & West koji je održan od 12. do 18. rujna u Orenburgu, u Rusiji.

Glavni natjecateljski program ovog međunarodnog filmskog festivala je međunarodni program koji se sastojao od filmova iz različitih filmskih koprodukcija. Direktor programa Sergej Lavrentiev u selekciju za nagrade je uvrstio kreativne filmove sa važnim i zanimljivim temama postojanja i razvoja nacionalnih kultura u sustavu međunarodnih odnosa, kao i procesu povijesnih događaja koji su utjecali na tijek razvoja malih naroda u cjelini, ali i pojedinaca.

U međunarodnom natjecateljskom programu sudjelovali su filmovi i redatelji iz Njemačke, Rusije, SAD-a, Češke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Francuske, Norveške, Irske, Švedske, Kenije, Vijetnama, Iraka, Kirgistana, Turske, Kanade i Kine.

Most na kraju svijeta, snimljen prema scenariju književnika Josipa Mlakića, bavi se nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom će postati sve osobnija.

U filmu je zapaženu glavnu ulogu odigrao Aleksandar Bogdanović, dok ostale uloge igraju Sanja Radišić, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Boro Stjepanović, Đorđe Kukuljica, Rada Mrkšić, Nikša Kušelj, Draško Zidar i drugi. Direktor fotografije je Branko Cahun, skladatelj Dalibor Grubačević, montažer Veljko Segarić, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, a producentica  Irena Škorić.

Film je sudjelovao na nizu svjetskih filmskih festivala. Spomenimo i da je na festivalu Worldfest u Houstonu osvojio nagradu Zlatni Remi. Također, dobio je i nagradu za najbolji snimateljski rad (Best Photography) na 13. Ischia film festivalu u Italiji. Među ostalim, na festivalu novog balkanskog filma BaNeFF, održanom u veljači u Stockholmu odabran je kao jedini hrvatski film u konkurenciju od 12 dugometražnih igranih ostvarenja iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Podsjetimo, spomenuto nagrađivano ostvarenje bit će prikazano i u sklopu ciklusa hrvatskog filma koji kreće s emitiranjem od 27. rujna, nedjeljom na HRT1 u 20 sati. Ciklus otvara drama Zagreb Cappuccino.

U ciklusu urednice Maje Gregl, koji će se sastojati od premijernih naslova i repriza filmova koji su imali uspješne festivalske karijere, tijekom sljedećih mjeseci bit će prikazani i filmovi Krugovi, Takva su pravila,Krvopijci, Bravo maestro, Vrijeme ratnika, Broj 55, Simon čudotvorac, Servantes iz Malog Mista, Zagrebačke priče I i II, Otok ljubavi te Happy Endings.