Strahovi i užici studenata druge sezone Maestra

Davor Štern, Dražen Ilinčić, Jelena Miholjević, Mile Kekin, Željka Ogresta, Borko Perić i Jelena Radan u drugoj će se sezoni glazbeno-zabavne emisije Maestro suočiti s ravnanjem Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Iskustva sa snimanja prve emisije mogu se zažeti u dvije riječi – strah i užitak, a upravo o tomu govorili su na današnjoj konferenciji za novinare.

Poduzetnik Davor Štern upravljao je tisućama ljudi, ali, kaže, to iskustvo ne može puno pomoći pri upravljanju s osamdeset ljudi, vrhunskih glazbenika u Simfonijskome orkestru. „Sve što ti se čini da znaš ili da si znao nestane u trenutku kad staneš pred orkestar”, kazao je Štern, koji se raduje sudjelovanju u Maestru.

„Kao što je primijetio jedan član orkestra, kad sam prvi puta dirigirao, na mojemu licu očitavao se čisti užas”, kazao je novinar i urednik Dražen Ilinčić. Možeš raditi svašta u životu, ali ovo je sasvim posebno iskustvo, dodao je Ilinčić, koji je, kaže, izišao na pozornicu, pogledao publiku, pogledao orkestar, a ništa nije vidio.

„Ovo je tako divno iskustvo da je vrijedno moje blamaže”, rekla je glumica Jelena Miholjević koja je tremu koju je imala pri prvome susretu s ravnanjem Simfonijskim orkestrom usporedila s onom koju je imala kad je išla na prijamni ispit na Akademiju dramskih umjetnosti. „Ovo je jedno prekrasno i istodobno zastrašujuće isustvo”, kazala je uz napomenu da se osjećala kao da pokušava voziti zrakoplov nakon što je pogledala nekoliko videoklipića s uputama. „Ravnanje orkestrom uči se desetljećima i zato tu svi možemo ispasti i pomalo smiješni”, zaključila je Jelena Miholjević.

„Kad si glumac i zaboraviš tekst na pozornici, nema problema jer ni publika ne zna što si trebao reći, ali ljudi u orkestru znaju što rade i beskrajno sam im zahvalan jer su došli do kraja skladbe nakon što sam već htio baciti štapić iz ruke”, izjavio je glazbenik Mile Kekin. Neusporedivo mu je iskustvo ravnanja  Simfonijskim orkestrom i koncertiranja s njim te ono sviranja u njegovu bendu. „Ovdje sam suočen s toliko glazbenika i još su tu note koje učim”, poručio je Kekin.

„Izvrsna smo ekipa i moram priznati da se zbog svih ovih strahova pomalo histerično zabavljamo u backstageu”, kazala je urednica i novinarka Željka Ogresta, kojoj je prvo ravnanje orkestrom potpuno u magli. „Ono što misliš da znaš ili da si znao, potpuno nestane u trenutku kad staneš pred njih”, kaže Ogresta, koja svoje prvo ravnanje orkestrom opisuje kao lupanje backhanda i forehanda.  

„Sve je savršeno, misliš da imaš samopouzdanja i da znaš što radiš, staneš pred orkestar i sve nestane – nema samopouzdanja”, kazao je glumac Borko Perić dodajući da se podjednako brine za svoje samopouzdanje i za samopouzdanje članova Simfonijskoga orkestra. „Bilo je zanimljivo i stresno istodobno”, kazao je Perić napominjući da je pokušao dobiti pokoji savjet od prošlogodišnjega pobjednika, kolege Ozrena Grabarića, no da u tome nije uspjeo.

„Koliko sam se bojala toliko sam i uživala”, kazala je glazbenica Jelena Radan. „Sve naučiš, slušaš, dođeš na pozornicu, znaš gdje je tko i kad započneš s dirigiranjem nemaš pojma gdje je ta oboa kojoj trebaš dati znak”, kaže Radan koja za sebe kaže da je štreberica jer je priprema nešto što sasvim sigurno pomaže u ovoj avanturi kojoj se prepustila.

Samo jedan sudionik emisije bit će pobjednik ovogodišnje sezone, a ne  znaju kako ubrzati ili usporiti ritam, ne znaju kako pokazati sinkopu , ne znaju kako – a moraju – rukama, očima, mimikom pokrenuti orkestar. Sedam natjecatelja iz tjedna u tjedan mora svladati jedan evergreen klasične partiture te maštom i strašću prema glazbi zadiviti četveročlani žiri, ali i članove orkestra i tako izboriti ostanak u natjecanju.

Tročlani žiri, kao i u prvoj sezoni, čine maestro Vladimir Kranjčević, maestro Tomislav Fačini i koncert-majstorica Mirjam Pustički-Kunjko.  Sedam studenata ravnat će Simfonijskim orkestrom HRT-a uz uspješnice klasične glazbe te nam otkriti imaju li sve ono što čini dirigenta: strast, osobnost i drskost. Maestro će se emitirati šest subota zaredom od 3. listopada na Prvome programu HTV-a u 20 sati.