Međunarodni uspjesi emisija pučke i predajne kulture

Redatelji i urednici te članovi televizijskih ekipa emisija pučke i predajne kulture, zaposlenici HRT-a i vanjski suradnici uključeni u njihovu proizvodnju – i dalje ostvaruju međunarodne uspjehe.
 
Tijekom ljeta 2015. godine HRT-ove emisije pučke i predajne kulture prikazane su na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima etnografskoga, odnosno dokumentarnoga filma, na kojima su neke osvojile nagrade i priznanja.
 
Na 24. Festivalu televizijskoga etnološkog filma – FESTEF 2015 održanome u Kučevu u Srbiji posebno priznаnje zа doprinos ovogodišnjemu Festivаlu dodijeljeno je Hrvatskoj radioteleviziji. Žiri je posebno istaknuo filmove Prodaja djece аutorа Ive Kuzmanića i Alekseja Pavlovskog zbog socijаlno relevаntne temаtike te filmove redateljа Davora Borića Fešta do maja, Na dobro vam Salvestrovo, Na Musteru do Uskrsa,  Legenda o Veroniki Desinićkoj zа rаfinirаni vizualni izrаz.
 
Na 11. međunarodnome Festivalu kršćanskih dokumentarnih i televizijskih emisija MAGNIFICAT 2015, održanom u Minsku u Bjelorusiji, dokumentarni film Komiški kvarantore, urednice Ljiljane Šišmanović i redatelja Davora Borića, nagrađen je za odličan prikaz očuvanja tradicionalnih katoličkih običaja.
 
Svako sudjelovanje na nekome festivalu, pogotovo međunarodnome, uspjeh je i bez nagrade, jer svaki film najprije mora proći strogu selekciju. A kad među nekolicinom izabranih osvoji i nagradu, uspjeh je još veći. To je onda i poticaj daljnjemu radu čitavoga proizvodnog tima. Emisije pučke i predajne kulture redovito se emitiraju na sva četiri HRT-ova televizijska programa, a imaju i zavidnu prošlost festivala i nagrada. Mislim da to o kvaliteti rada njihovih urednika, redatelja i svih ostalih koji sudjeluju u njihovoj proizvodnji, govori dovoljno jasno i rječito – rekao je jedan od nagrađenih urednika Aleksej Pavlovsky.
 
Emisije pučke i predajne kulture nastavljaju potvrđivati svoju uspješnost, pa će sudjelovati i na nekim međunarodnim festivalima ove jeseni. Na Festivalu etnološkog filma koji će se održati u Kratovu u Makedoniji od 2. do 4. listopada u međunarodnoj će konkurenciji biti prikazani filmovi Na dobro vam Salvestrovo, urednice Ljiljane Šišmanović i redatelja Davora Borića, i Prodaja djece, urednika Alekseja Pavlovskog i redatelja Ive Kuzmanića.
 
U informativnoj skupini 24. Međunarodnoga festivala etnološkog filma koji se održava od 6. do 11. listopada u Beogradu u Srbiji prikazat će se Na dobro vam Salvestrovo, urednice Ljiljane Šišmanović i redatelja Davora Borića, te  Svi putevi vode u Radošić, urednika Alekseja Pavlovskog i redatelja Marka Dimića. U konkurenciji za nagrade natjecat će se filmovi Legenda o Veroniki Desinićkoj, urednice Ljiljane Šišmanović i redatelja Davora Borića, te Prodaja djece, urednika Alekseja Pavlovskog i redatelja Ive Kuzmanića.