HRT raspisao javni poziv za idejno rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću

Hrvatska radiotelevizija raspisala je javni poziv za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je smrtno stradao u Domovinskome ratu 28. kolovoza 1991. godine u naselju Brijest kod Osijeka. Odabrano idejno rješenje poslužit će kao stručna podloga za izvedbu spomen-obilježja.

Idejno rješenje spomen-obilježja trebalo bi se temeljiti na činjenici da je snimatelj HRT-a poginuo na radnome zadatku tijekom redovitoga obavljanja svojega posla – s kamerom u ruci, snimajući prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest kod zloglasnoga vojnog poligona C, ubijen je mecima iz  vojnoga transportera. Idejno rješenje spomen-obilježja trebalo bi ponuditi i arhitektonski promišljen pristupni put s  odgovarajućom rasvjetom te prikladne sadržaje za oblikovanje užega područja oko spomen-obilježja.

Prostor na kojemu se namjerava podignuti spomen-obilježje nalazi se unutar Raskrižja Žarka Kaića u naselju Brijest  kod Osijeka. Svaki autor ili autorska skupina ima pravo sudjelovanja samo s jednim radom. Odabrani rad nagradit će se s 35 000,00 kuna (neto). Rok dostave radova je 30. siječnja 2016. godine do 12 sati.

Ocjenjivački sud završit će s ocjenjivanjem i odabirom rada najkasnije do kraja veljače 2016. godine. Sve pojedinosti o javnome pozivu nalaze se na www.hrt.hr.