Dokumentarni film 'Istine, laži i ugljikovodici' na Prvom programu

U utorak 13. listopada u 20.50 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) na rasporedu je dokumentarni film iz produkcije Informativnoga medijskog servisa (IMS) Istine, laži i ugljikovodici.

Cilj je odgovoriti na pitanja jesu li istraživanja i moguće iskorištavanje nafte i plina u Jadranu štetni za okoliš i u kojoj mjeri, mogu li naštetiti turizmu kao našoj pokretačkoj ekonomskoj grani, kakva je ekonomska dobit cijeloga projekta, zbog čega su zeleni imali toliko zamjerka na proceduru, pa je neki čak nazivaju i  silovanjem demokracije, na temelju čega ministar gospodarstva misli da bismo mogli biti energijski div regije i ima li mjesta takvoj vrsti optimizma.

Autorica dokumentarnoga filma Anka Bilić Keserović kaže da se ideja o ovoj temi rodila još početkom godine, kad se dobar dio javnosti žestoko pobunio protiv projekta novoga istraživanja i bušenja Jadrana. S druge strane, gotovo s jednakom gorljivošću, projekt su branili i brane i u Ministarstvu gospodarstva i u Agenciji za ugljikovodike. Smatrala je da šira javnost, pa i ona kao novinarka, nema dovoljno informacija o tome što taj projekt donosi Hrvatskoj ni  s energetičkoga ni s ekološkoga aspekta.

U filmu se sučeljavaju zagovornici i protivnici projekta, a među sugovornicima su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, šefica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predsjednica OrAH-a Mirela Holy, predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić, naftni stručnjaci iz INA-e s dugogodišnjim iskustvom, zaposlenici plinske platforme Anamaria, koju je HRT-ova ekipa posjetila, te talijanski stručnjak za dupine i kitove Guido Pietroluongo.

Urednica je filma Nataša Ban Leskovar, montažer Saša Petrić, a snimatelji su Boris Kavić i Andi Mošnja.