Koncert Zbora i Simfonijskoga orkestra HRT-a u HNK-u Zadar

U četvrtak, 15. listopada, u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu, održat će se koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Uz ansamble HRT-a nastupit će vrhunski vokalni solisti Nela Šarić, Margareta Klobučar, Domagoj Dorotić, Miroslav Živković i Luciano Batinić. Pod vodstvom dirigenta Ede Mičića izvest će djela iz zadarske glazbene baštine 19. stoljeća. 


Zadranin s austrijskom adresom, dirigent Edo Mičić predano radi na razotkrivanju glazbene prošlosti svojega rodnog grada udahnjujući život partiturama danas zaboravljenih skladatelja. Nikola Strmić, Luigi Basinello i Giovanni Cigala samo su neki od glazbenika koji su ostavili trag u bogatome glazbenom životu Zadra 19. stoljeća djelujući u katedrali svete Stošije, Teatru Nobile, Teatru Nuovo, Filharmonijskomu društvu, Narodnoj čitaonici… U drugoj polovici stoljeća osobito se kao violinist, skladatelj i organizator istaknuo Nikola Strmić. Vrhunac je njegova stvaralaštva opera La madre Slava, praizvedena u Trstu 1865., osobita po ujedinjavanju verdijanske tradicije s tada aktualnim ilirskim glazbenim intervencijama. To je prvi koncert ove sezone iz ciklusa Bajsić u 8 , a ujedno i proslava 70. obljetnice djelovanja Hrvatskoga narodnog kazališta u Zadru. 


Izravni je prijenos koncerta na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) i Radio Zadra (HRT – Radio Zadar) , a urednica je i voditeljica prijenosa Iva Lovrec Štefanović.


Na sam koncert nadovezat će se i radijska emisija Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Putovi hrvatske glazbe, koja će se emitirati uživo iz male dvorane HNK Zadar u petak 16. listopada. Emisiju uređuje i vodi gđa Iva Lovrec Štefanović, a gosti su emisije: Dina Bušić (ravnateljica Koncertnog ureda Zadar), Edo Mičić (dirigent) i Katica Burić Ćenan (muzikolog). Tema je emisije zadarski glazbeni život u prošlosti i sadašnjosti.