Dokumentarna serija 'Licem u lice' premijerno na HRT-u

Od  20. listopada svakoga utorka na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 20 sati možete pratiti dokumentarnu seriju od jedanaest nastavaka Licem u lice. Riječ je o nizu usporednih portreta dviju poznatih osoba kroz prizmu njihova nadmetanja. Protivnici, suparnici, najbolji ili najgori neprijatelji, svi su oni bili vodeći inovatori u svojim poljima: politici, znanosti, tehnologiji, ekonomiji ili umjetnosti. Suparništvo je za sve njih bilo pokretačka sila i trajan izazov. Stupanj i opseg njihova nadmetanja nadilazio je osobnu netrpeljivost, a rezultati su njihova sukobljavanja često mijenjali društvo i ostavljali dubok trag na našim životima.

Prvi nastavak nosi naziv Chanel i Schiaparelli – crno i ružičasto i bavi se najvećim imenom ženske mode – Francuskinjom Gabrielle Chanel. Iako se to danas čini očitim, nije uvijek bilo tako. Od kraja 1920-ih njezina se dominacija, naime, žestoko dovodila u pitanje. Druga dizajnerica, jednako slavna i obožavana, pobijala je naslov kraljice visoke mode od Pariza do Hollywooda, a njezino je ime Elsa Schiaparelli.
Stilovi su im bili potpuno različiti, a klijentela istovjetna. Iz toga je paradoksa niknulo najžešće suparništvo u povijesti visoke mode, nadmetanje iz kojega su proizašle najvažnije inovacije u tome polju.

U ovome se filmu Marisa Berenson, Schiaparellina unuka i Claude Delay, blizak Chanelin prijatelj, prisjećaju života i suparništva dviju velikih predvodnica ženske emancipacije. I drugi stručnjaci pružili su pronicava stajališta: stručno oko glavnoga urednika Harper's Bazaara iz Londona i mjerodavno mišljenje suvremenoga vizionara Karla Lagerfelda.

Izvorni naslov: Face to face
Režija: Katia Chapoutier
Produkcija: Marie Drogue


*Hrvatska radiotelevizija zadržava pravo promjene emitiranja programskoga sadržaja