HRT nagrađen na Svjetskoj konferenciji audiovizualnih arhiva

Na Svjetskoj konferenciji audiovizualnih arhiva u organizaciji FIAT-a/IFTA-e, održanoj od 7. do 10. listopada u Tehničkome muzeju u Beču, u snažnoj međunarodnoj konkurenciji Hrvatska radiotelevizija osvojila je priznanje u kategoriji očuvanja i zaštite arhivskoga gradiva za projekt Portraits and Encounters – A Valorisation project.

Portreti i susreti dokumentarna je emisija Televizije Zagreb stvarana u razdoblju od 1960. do 1971. godine. Originalnom režijom i pjesničkim tekstovima emisija prikazuje tadašnji život i stvaralaštvo najuglednijih hrvatskih slikara, pjesnika, nositelja avangardnih kretanja u hrvatskome kulturnom miljeu. Vrijednost emisija velikim dijelom čine scenariji ugledne hrvatske književnice Irene Vrkljan. Mnogim emisijama nedostajali su popratni zvučni zapisi. 55 godina nakon emitiranja prve emisije Portreta i susreta arhiv Hrvatske radiotelevizije dobio je mogućnost, u suradnji s autoricom, izvesti zahtjevnu rekonstrukciju nekih emisija, čime se uspijeva očuvati ukupni sadržaj pohranjenoga audiovizualnog gradiva. Ocjenjivačka komisija bila je iskreno oduševljena projektom kao odličnim primjerom potvrde vrijednosti arhivskih materijala.

To je svakako projekt koji zavrjeđuje pažnju. Riječ je o hrvatskoj kulturnoj baštini 60-ih godina i drago mi je da je njezina vrijednost prepoznata i izvan granica Hrvatske. Zahvaljujem ekipi – Tajani Prpić, Vesni Klarić i Leonu Rizmaulu – koja mi pomaže na projektu i veselim se njegovoj daljnjoj realizaciji – izjavila je Irena Vrkljan.

Ovo je HRT-ov prvi projekt koji je prijavljen na natječaj Svjetske konferencije audiovizualnih arhiva, pa je osvojeno priznanje velik uspjeh i poticaj za pokretanje više sličnih projekata.

Blago Markota, rukovoditelj RJ Arhivi i programsko gradivo HRT-a te član Izvršnog odbora FIAT/IFTA-e, moderirao je sedam prezentacija na temu masovne digitalizacije i inovacija u arhivistici, te istaknuo kako je nužno pojačati napore za odobrenje sredstava strukturnih fondova Europske Unije za očuvanje i zaštitu arhivskog gradiva, nacionalne kulturne baštine svake zemlje.