Željka Ogresta - dirigentica za radijskim mikrofonom

Svake srijede na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) u 12.35 poznati glas Željke Ogreste slušateljima zaželi dobar dan u emisiji Homo sapiens. Ležerna, otvorena i spontana Željka prepoznatljiva je od najranijih profesionalnih koraka koje je napravila još kao devetnaestogodišnjakinja na Radiju 101.

Od tada do danas kad uređuje emisiju Homo sapiens, koncept je ostao sličan. Željka odabere gosta i s njime u ugodnome razgovoru provede nešto manje od jednoga sata. Kaže kako joj se pristup gostima s godinama mijenjao. Sazrela je, važno joj je doprijeti do čovjeka, zagrebati ispod kože, pozorno slušati sugovornika.

Homo sapiens prenosi životne priče glumaca, pjevača, redatelja, putopisaca i književnika, a političare izbjegava. Svoje goste bira prema intuiciji, razgovor nije povezan s nekim trenutačnim događajem. Od početka je emitiranja 2013. u studio Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) pozvala stotinjak gostiju koji se rado odazivaju Željkinu pozivu jer kako kažu, znaju da je emisija pozitivna, dobronamjerna, nije provokativna. Također, u današnje vrijeme kada svi nekamo jure, informacije se izmjenjuju brzinom svjetlosti, pa gostima odgovara kada konačno imaju vremena ispričati sve što žele, a da ih nitko ne požuruje. Tako je Gabi Novak rekla kako se ne sjeća kad je imala toliko vremena za razgovor u nekoj emisiji.

Za svaku emisiju Željka se dobro pripremi, bez obzira na to tko joj sjedi nasuprot, a dopušta i da je razgovor s gostom odvede kamo možda nije namjeravala. Tako je na primjer s Oliverom Dragojevićem gotovo pola emisije razgovarala o problemima zagađenja mora i vađenju nafte iz Jadrana. I sam Oliver rekao je da ga novinari obično ne pitaju takva pitanja i da je sretan što je dobio priliku o tome razgovarati.

Radio ili televizija? Najljepša joj je kombinacija jednoga i drugoga. Radio je medij za dušu, opušteniji je, ovisi o manje ljudi, a najbrže do njih dopire. Televizija je složenija i uvijek joj se rado predaje. Osim pripremanja emisije Homo sapiens Željka Ogresta posljednjih je tjedana zaokupljena dirigiranjem Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Jako je veseli sudjelovanje u zabavno-glazbenoj emisiji Maestro i svakodnevno vježbanje s mentorom Krešimirom Batelićem. Iako joj je naporno, kaže kako je veseli otkrivanje jednoga novog svijeta, pomicanje osobnih granica i učenje. Naučila je kako dirigent uvijek ide korak ispred orkestra, a to nije ni malo jednostavno svladati.

S cijelom se ekipom emisije zbližila, pa je i logično da je u prošloj emisiji ugostila svoju kolegicu iz emisije Jelenu Radan.

U srijedu 21. listopada Ogrestin će radijski gost na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) u 12.35 biti slikar Zoltan Novak