Kornatska tragedija

30. kolovoza na HRT – HTV 1 u 14 sati

U najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva 30. kolovoza 2007. na otoku Kornatu poginulo je dvanaest, uglavnom mladih ljudi.


Dokumentarni film Kornatska tragedija scenarista i redatelja Hrvoja Juvančića prva je sustavna rekonstrukcija vatrogasne tragedije od početka požara, nešto prije podne 30. kolovoza 2007., pa do sljedećeg dana u 12:15 kada je na HTV-u službeno objavljena vijest o nastradalima. Istražujući događaj gotovo dvije godine, proučavajući sudske spise, medijske napise i višekratno razgovarajući s pedesetak svjedoka i sudionika zbivanja, Juvančić je sklopio preciznu vremensku crtu svih okolnosti koje su dovele do nesreće, odlazeći u svojoj istrazi u detalje koje nije razjasnilo niti samo suđenje.

U filmu Kornatska tragedija, u čijem je stvaranju kao suradnik na scenariju aktivno pridonio i spašavatelj vatrogasaca Stipe Božić, se pojavljuju jedino sudionici događaja, a oni govore isključivo o svojoj ulozi u zbivanjima i onome čemu su svjedočili osobno. Jedini preživjeli, trinaesti vatrogasac Frane Lučić, još je uvijek u sporu s državom, i ne daje izjave za medije jer nema za reći ništa novo što već nije svjedočio na sudu. U filmu ćemo vidjeti i fotografije snimljene na licu mjesta, te videomaterijale snimljene neposredno prije odlaska vatrogasaca na požarište Kornat.

Snimatelji dokumentarnog filma iz 2015. godine su Mario Britvić i Branko Cahun, a montažerka Lucija Modrić.

Dokumentarni film dostupan je i na multimedijskoj usluzi HRTi.