Emisiji 'Po vašem izboru' nagrada 'Status' Hrvatske glazbene unije

Na sinoćnjoj 19. dodjeli nagrada Status Hrvatske glazbene unije u Pogonu kulture u Rijeci legendarna glazbena emisija Hrvatskoga radija (HRT – HR) Po vašem izboru dobila je posebno priznanje za izniman doprinos, razvoj i afirmaciju hrvatske glazbe i glazbene kulture.

„Emisija Po vašem izboru je uistinu vrijedna i poučna, a sve zasluge za nagradu pripadaju urednicima. Kao glavni urednik kanala na kojemu se emisija Po vašem izboru emitira, mogu izraziti veliko zadovoljstvo zbog ovoga priznanja“, rekao je glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija.

Format emisije Po vašem izboru osmišljen je 1959. prema zamisli tadašnjega urednika Govorno-glazbene redakcije Radija Zagreb Branka Polića. Ideja je bila da se najširoj publici omogući slušanje diskografskih noviteta iz domaće i strane produkcije. Emisija je rađena u kontaktu sa slušateljima koji su preko pisama, dopisnica i razglednica slali svoje prijedloge i želje, a svakako treba napomenuti da je emisija Po vašem izboru na neki način bila prva i jedina u kojoj su se mogli čuti pioniri naše pop-rock scene.

„Iznimno sam sretan, zadovoljan i ponosan što je jedna od najstarijih i najslušanijih glazbenih emisija HRT-a dobila ovo vrijedno priznanje i to iz ruku profesionalaca i glazbenih stručnjaka. Ovom bih prigodom htio zahvaliti svim urednicima i voditeljima tijekom svih 56 godina neprekinutoga trajanja emisije te tehničkomu osoblju na nesebičnome doprinosu u stvaranju, promidžbi i kvaliteti emisije. Uvjeren sam da će duboke brazde koje je emisija ostavila biti jamstvom uspjeha u budućnosti na radost i dobrobit svih naših vjernih slušatelja Prvoga programa Hrvatskoga radija“, izjavio je Željko Mesar, rukovoditelj odjela Glazbeni sadržaji HRT-a.

Tijekom proteklih desetljeća emisiju su među ostalima uređivali i vodili Fran Potočnjak, Slobodan Šelebaj, Miljenko Jelača, Maja Sabolić, Nela Barišić, Željko Janda, Dražen Vrdoljak, Ante Batinović, Petka Coner, Marija Runjić, Nenad Marjanović Zulim i drugi. Tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća emisija je doživjela male koncepcijske te izgubila prvotni smisao ispunjavanja želja slušatelja, a urednici od tada glazbene sadržaje predstavljaju u skladu sa svojim profesionalnim kriterijima i sklonostima.

Početkom 90-ih emisija se Po vašem izboru profilira žanrovski s tim da svaki dan u tjednu predstavlja jedan glazbeni žanr, izvođača, album ili jedno glazbeno razdoblje. Svoj veliki doprinos u nastavljanju tradicije jedne od najstarijih emisija HRT-a u uređivačkome i voditeljskome smislu danas svakako daju urednici Gordana Grizelj Pogarčić, Aleksandar Kostadinov, Dubravko Majnarić i Robert Urlić.

Ostalih petnaest ovogodišnjih dobitnika nagrade Status koji su svojim su dugogodišnjim djelovanjem i važnim utjecajem ispisali najsjajnije stranice hrvatske glazbe su Vedran Božić, Parni Valjak, Crvena Jabuka, Ženska klapa Luka, Glazbeni studio Tetrapak, Klapa Lučica, Stjepan Jeršek – Štef, Vesna Nežić-Ružić, Drago Laban, Joško Banov, Zorica Kondža, Tomislav Bralić i klapa Intrade, rock-skupina Grad, emisija Desetica HRT – Radija Osijek i Bruna Matić.