Glazbena akcija Zlatka Turkalja - Zimzeleno, a novo

Projekt Drugoga programa Hrvatskoga radija koji spaja stari i novi naraštaj domaćih glazbenika

U četvrtak 29. listopada u 12 sati u Bogovićevoj ulici u Zagrebu bit će predstavljena glazbena akcija Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT –HR 2) pod imenom Zimzeleno, a novo. Nakon toga će se od 14 do 16 sati s istoga mjesta uživo emitirati emisija Svijet diskografije – Hrvatska top lista.

Zimzeleno, a novo naziv je ploče na kojoj se nalazi deset pjesama, odnosno pet uspješnica (evergreena) u izvornim inačicama Kuća za ptice Gabi Novak, Sreća Josipe Lisac, Negdje postoji netko Drage Mlinarca, Stare ljubavi Tereze Kesovije i Svijet je moj Radojke Šverko, ali i obrade tih pjesama. Zamisao je to urednika i voditelja Zlatka Turkalja koja se provodi u suradnji s diskografskom kućom Croatia Records i emisijom Music pub.

„Cilj je akcije očuvati hrvatsku glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama. Objavljivanjem izvornih snimaka te njihovih obrada u akustičnim inačicama i u izvedbi mlađih glazbenika želi se podsjetiti na antologijske glazbene materijale, koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena i obilježili glazbenu produkciju 60-ih, 70-ih i 80-ih godina te ih vratiti u radijske i televizijske programe“,  rekao nam  je Zlatko Turkalj.

„Kad mi je Turki iznio svoju ideju, odmah sam vidio da je to nešto što nam treba. Zimzeleno je pravi primjer ponovnoga otkrivanja odličnih pjesama. Mlađi su izvođači u potrazi za novim pjesmama, a glazbeni svijet pokazuje da se može uzeti i pjesma koja stoji u ladici i pokazati je svijetu u novome ruhu, na poseban i svakome izvođaču svojstven način“,  rekao je predsjednik uprave diskografske kuće Croatia Records Želimir Babogredac.

Novu verziju pjesme Sreća koju je sedamdesetih godina proslavila Josipa Lisac snimila je Antonela Doko, mlada pjevačica iz Rijeke. "Bravo! Ja ću reći bravo, bravo, bravo, petnaestogodišnja Antonela. Ja sam inače pjesmu preslušala dvadesetak puta, ako ne i više, i oduševljena sam",  komentirala je Josipa Lisac.

Tereza Kesovija je 1976. godine snimila pjesmu Stare ljubavi, a za akciju Zimzeleno, a novo pjesmu je obradila grupa M.O.R.T. iz Sinja. „Prije svega čestitke na ovome lijepom i vrijednom albumu. Bravo! Sve mi je izvrsno. M.O.R.T.? Otkud im to ime, jesu li to inicijali njihovih imena? Sjajno su izveli Stare ljubavi, baš dobro! Uživala sam u slušanju, želja mi je da barem toliko uživaju i svi oni koji će na svoje gramofone staviti ovaj album zvan Povratak u budućnost“, izjavila je Tereza Kesovija.

Zagrebačka grupa Bang Bang uspješno je obradila pjesmu Svijet je moj autora Alfija Kabilja. "Ma izvrsno i vrlo pohvalno jer vi ponajprije cijenite našu baštinu te znate odabrati koje su pjesme bile u prošlim generacijama jako tražene i jako važne. Ideja je sjajna", rekao je Alfi Kabiljo.

„Drago mi je da je na ovu kompilaciju uvrštena pjesma Svijet je moj, za čiju sam izvedbu davne 1970. u Rio de Janeiru dobila posebnu nagradu. Bilo mi je iznimno ugodno surađivati s bendom Band Bang koji je dao svoje viđenje te pjesme“, izjavila je Radojka Šverko.

Mladi glazbenici počašćeni su što su sudjelovali u ovome projektu koji spaja dva potpuno različita naraštaja Posebno ih veseli što je kompilacija objavljena na vinilu, mediju koji je sve omiljeniji i među mladim ljubiteljima glazbe.

Na prvome izdanju, vinilu akcije  Zimzeleno a novo nalazi se i grupa Gatuzo s obradom pjesme Drage Mlinarca  Negdje postoji netko. Legendarnu je pjesmu Arsena Dedića i Drage Britvića Kuća za ptice u akustičnoj verziji snimila zagrebačka kantautorica Queen of Sabe. "Uživala sam u stvaranju tako divne vinil-ploče. Kuća za ptice je prekrasna pjesma s tako dirljivim tekstom. Ima taj određeni retro štih u koji nisam željela dirati i zato sam se odlučila za intimniju, akustičnu verziju. Moram priznati da sam je radila s velikim emocijama, osjećala sam kao da je moja“, izjavila je pjevačica Sabina Herman poznatija kao Queen of Sabe.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) posljednjih godina više pozornosti posvećuje hrvatskim autorima i izvođačima te promicanju mladih autora. „Ovaj je projekt samo nastavak tih naših nastojanja. Spojili smo različite generacije i tako dobre stare, kvalitetne i poznate pjesme s povjerenjem prepustili novim, mlađim i darovitim izvođačima da predstave svoje inačice tih pjesama i tako ih približe današnjim generacijama. Zlatko Turkalj i Croatia Records odradili su vrhunski posao, od odabira pjesama, izvođača do dizajna gramofonske ploče Zimzeleno,  a novo“, rekla je glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović.