Hrvatski film Kauboji na HRTi

Život smije biti dosadan, ali vestern nikada! Moto je to skupine autsajdera koji radeći kazališnu predstavu na suptilan način spajaju oporost provincije i univerzalnu poetiku vestern zvuka i ikonografije.

Jašući na krilima žanra Kauboji su komedija s elementima vesterna. Ili obrnuto. Film je to scenarista i redatelja Tomislava
Mršića koji možete pogledati putem multimedijske usluge HRTi.

Priča prati Sašu, relativno uspješnog kazališnog redatelja koji se vraća u rodni gradić. Iza sebe ostavlja naizgled uspješnu karijeru, a sa sobom nosi razočaranje, tek zaliječenu bolest i par kufera.

Došao je na poziv mjesnog načelnika da ponovno pokrene zamrlo lokalno kazalište, no na audiciju mu se prijavi svega pet kandidata. Iako kandidati nemaju preširoku kulturnu naobrazbu pa ni afinitete, dolaze do jedine ishodišne točke zajedničke svima - vesterna. Ni žanr, ni sva Sašina iskustva, ni njihova volja, ništa toj predstavi ne garantira uspjeh. Upravo suprotno.

Film Kauboji nastao je prema istoimenoj kazališnoj predstavi, a u koprodukciji HRT-a i Kabineta d.o.o. Na Pula film festivalu 2013. godine osvojio je nagradu publike, a u domaćim kinima vidjelo ga je oko četrdeset tisuća gledatelja. Dosad su Kauboji prikazani na više od 30 filmskih festivala u svijetu.

Netipična priča o glumačkoj družini antijunaka, koji prihvaćajući žanrovske stereotipe stvaraju predstavu koja postaje metafora njihovih sudbina, bila je i prošlogodišnji predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu za prestižnu američku nagradu Oscar u kategoriji filmova na stranom jeziku.

U filmu glume Živko Anočić, Saša Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak, Nina Erak, Nikša Butijer, Ana Begić, Hrvoje Kečkeš.