Novi talk-show Uvijek kontra

U petak u 21:45 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) kreće novi politički talk-show pod imenom Uvijek kontra.

Urednica je i voditeljica emisije Morana Kasapović kojoj se u uređivanju emisije pridružuje Ankica Posavljak. Emisija će pokušati odgovoriti na pitanja je li hrvatsko društvo duboko podijeljeno, jesu li svjetonazorske i ideološke razlike nepremostive te jesmo li baš uvijek protiv svega.

Nismo li svakodnevno svjedoci slabe kulture dijaloga u našemu društvu? Želja nam je upravo u programu javne televizije preko naše emisije potaknuti, pa makar i malo, njezin razvoj. Jasno je da nas razlike u mišljenjima čine samo bogatijima i da je dobro da one postoje, ali u komunikaciji i dijalogu često zanemarujemo da razgovarati trebamo ne samo otvoreno i iskreno, nego prije svega uz poštovanje sugovornika. Ono je što osobno ne volim vidjeti u programu stalno prekidanje, nadglasavanje i upadanje u riječ drugima. Znati saslušati, pa onda odgovoriti, to je prava vrlina, kaže urednica emisije Morana Kasapović.  

Emisija Uvijek kontra analizirat će trenutačne političke i društvene teme, pitanja koja izazivaju polemike i podijeljenost ukorijenjenu u našemu društvu. Sugovornici će sučeliti svoja stajališta te ih nastojati obraniti. Raspravu će pratiti i svojim razmišljanjima dodatno začiniti komentatori.

Težit ćemo tome da komentatori u studiju budu stalni, ali sigurno je da će se katkad izmjenjivati s obzirom na temu kojom se bavimo ili njihove obveze. Velika mi je čast što ćemo početi s dvojicom vrhunskih intelektualaca Igorom Mandićem i Igorom Zidićem, dodala je Morana Kasapović koja je, nakon dvadeset i tri godine rada na Hrvatskoj radioteleviziji i sedam godina uređivanja emisije Paralele, poželjela nove profesionalne izazove.

Radila sam Paralele, emisiju koja uspoređuje Hrvatsku i druge europske i svjetske države jer mi se takav pristup činio zanimljivijim. Isto mi je tako sada zanimljivo izravnije pozabaviti se temama, pitanjima i dvojbama koje opterećuju naše društvo ili su prisutne u njemu i pokušati ih raspraviti. I kako se stvari u životu znaju  poklopiti, baš kad sam procijenila da bih se rado okušala u nekome novom formatu, glavni urednik Prvoga programa HTV-a Igor Tomljanović ponudio mi je da osmislim i pokrenem novi politički talk-show petkom navečer. Okupili smo se kao mala, ali dobra ekipa i počeli raditi, kaže urednica emisije Kasapović.

Tema je prve emisije podjela svih podjela u našemu društvu: Zašto nas opterećuje i dijeli ostavština Drugoga svjetskoga rata i sedamdeset godina nakon njegova završetka. Gosti su prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina i dr. sc. Ivo Lučić. Ako su nam mišljenja suprotstavljena, to ne znači da ne možemo zajedno! Njegujmo kulturu dijaloga, poruka je urednice Kasapović.

Ekipa emisije
: urednica i voditeljica Morana Kasapović, urednica Ankica Posavljak, redatelj Mladen Šimunov, producent Darko Barić i novinarka istraživačica Barbara Majstorović.