Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta na HRTi usluzi

Na današnji je dan 1982. godine preminuo hrvatski operni dirigent i skladatelj Jakov Gotovac. Na multimedijskoj usluzi HRTi donosimo njegovo najpopularnije djelo odavno ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere.Rad na operi Jakov Gotovac započeo je 1932. godine, a od praizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. opera u tri čina ne silazi s repertoara hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća.

Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru s onoga svijeta zaštitnim znakom hrvatske opere, jer prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene.

Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.

Redatelj Daniel Marušić napravio je televizijsku adaptaciju ove opere 1982., i to na tonskoj snimci na kojoj su pjevali naši najpoznatiji pjevači 1962. godine: Josip Gostić, Marijana Radev, Drago Belamarić, Branka Oblak Stilinović, Vladimir Ruždjak, a zborom i orkestrom zagrebačkog HNK ravnao je sam skladatelj.

Opera je snimljena u prekrasnim krajolicima Vrlike kraj Sinja, a valja istaknuti i autentične kostime posuđene iz vrličkog muzeja i od seljaka toga kraja.

Uloge tumače Inge Appelt, Branko Blaće, Zvonko Torjanac, Marina Jajić, Kruno Valentić, Branko Matić, te zbor Opere HNK Split i Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado. Scenograf je Ante Nola, kostimografkinja Ksenija Jeričević, koreograf Miljenko Štambuk, a urednica Dora Brajević.