Naši dani - priče o hrvatskom rocku na HRTi

Glazbeno-dokumentarna serija Naši dani - priče o hrvatskom rocku, snimljena u koprodukciji HRT-a i Instituta hrvatske glazbe, otkriva kako je nastajao te kako se razvijao hrvatski rock, fokusirajući se pritom na ključne albume, autore, izvođače i događaje od 50-ih godina pa do kraja 20. stoljeća.

Desetodijelni serijal, u čijoj je realizaciji snimljeno više od 100 sudionika - rockera, rock kritičara i javnih osoba, možete pogledati putem multimedijske usluge HRTi na www.hrti.hr.

Serija nas vraća u prošlo stoljeće, u vrijeme prvih rock sastava u Hrvatskoj i prvih plesnjaka, od sredine 50-ih do sredine 60-ih godina. Pripovijeda i o prvoj autorskoj rock pjesmi - Osmijeh Grupe 220, kao i o nastanku benda te njihovu prvom autorskom rock albumu na prostoru bivše Jugoslavije Naši dani, po kojem je serija dobila ime.

Otkriva i priču o grupi Mi te o prvom pojavljivanju Josipe Lisac, njezinom susretu s Karlom Metikošem i njihovu antologijskom albumu Dnevnik jedne ljubavi. Također, prati i prvi susret Huseina Hasanefendića Husa i Akija Rahimovskog, govori o prvim pjesmama Parnog valjka. Među ostalim, pripovijeda i o vremenu djelovanja grupa Drugi načinAerodrom te sastava koji nije hrvatski, ali ga je otkrila najjača hrvatska diskografska kuća tog vremena, Jugoton. Dakako, riječ je o Bijelom dugmetu.

Priča i o pojavi te prvim singlovima i albumu prvijencu Prljavog kazališta, o vremenu punka i novog vala, o riječkoj punk sceni predvođenoj Parafima i Termitima, Johnnyju Štuliću koji okuplja svoj prvi rock sastav, iz kojeg će nastati grupe Azra i Film. Serija nas vraća i u osamdesete godine, pozornost skreće na grupu Haustor, otkriva kako su se za vrijeme novog vala snalazili Parni valjak i Bijelo dugme, prikazuje zlatno doba Azre, pripovijeda i o Atomskom skloništu, Patroli i novovalnim glazbenim producentima.

Također se dotiče i splitske scene iz sredine osamdesetih godina. Otkriva kako je Neno Belan okupio Đavole, govori o Dalekoj obali te kralju ritma Dini Dvornik. Među ostalim, ističe i kako su se rockeri snašli u ratno vrijeme i koliko su glazbom pridonijeli oslobođenju Hrvatske. Priča i o prvim dobitnicima diskografske nagrade Porin ustanovljene 1993. godine, a čitav taj zanimljiv i jedinstveni mozaik hrvatskog rocka završava epizodom Ja sam budućnost... Da li ti se sviđam?, referirajući se na pjesmu Majki.

U serijalu govore Josipa Lisac, Arsen Dedić, Krunoslav Kićo Slabinac, Boris Babarović Barba, Ivica Krajač, Siniša Škarica, Davor Gobac, Aki Rahimovski, Massimo, Goran Bregović, Drago Mlinarec, Husein Hasanefendić Hus, Ivan Piko Stančić, Dado Topić, Vedran Božić, Zlatko Gall, Hrvoje Horvat, Željko Bebek, Jurica Pađen, Vladimir Mihaljek, Jasenko Houra, Davorin Bogović, Darko Rundek, Valter Kocijančić, Damir Martinović Mrle, Goran Lisica Fox, Max Juričić, Bojan MušćetNeno Belan, Gibonni, Marijan Ban, Dragan Lukić Luky, Vanna, Urban, Sandro Bastijančić, Mile Kekin, Goran Bare i drugi.

Predloške scenarija za pojedine epizode serijala izradili su glazbeni antologičari, novinari i kritičari Siniša Škarica, Arsen Oremović i Hrvoje Horvat. Na projektu su od IHG-a bili angažirani i Milan Majerović-Stilinović kao izvršni scenarist te Andrija Vrdoljak kao redatelj serijala. Direktor fotografije je Vjekoslav Vrdoljak, a snimatelj Mario Krce. Narator je Goran Navojec, montažer Alfred Kolombo, izvršni producent Hrvoje Habeković, a urednik Tomislav Štengl.