U potrazi za Markom Polom na HRTi

Ekipa Hrvatske televizije krenula je na put rutom Marka Pola oslanjajući se na njegovu knjigu Milijun, a kroz osam nastavaka upoznat će nas s područjem kroz koja je Marko Polo putovao te otkriti, uz brojne kulturno-povijesne zanimljivosti i kulturološke razlike, kako se ondje živi danas.

Svih osam epizoda uzbudljive dokumentarne serije možete pogledati preko multimedijske usluge HRTi na www.hrti.hr.

Serija će gledateljima približiti i tri potpuno različita i nama relativno nepoznata vjerska i civilizacijska kruga: islamski (arapski), hinduistički (indijski) i budistički (dalekoistočni). Voditelj nas vodi kroz potpuno egzotične, na trenutke nestvarne, krajeve i kulture, tražeći dokaze o prolasku Marka Pola.

Ekipa je snimala u najvrućim pustinjama Irana, Turkmenistana, Mongolije i Kine, penjala se na preko 5.000 metara u Tadžikistanu i Tibetu, izranjala bisere na Borneu te ručala s bivšim kanibalima na Sumatri. Liječila se s biljem sa šamanima, pila vino iz drveta, pušila zečji izmet! Brala je i čaj na Šri Lanki i vadila sol u Indiji...

U razgovorima s običnim ljudima ekipa je saznala činjenice i priče o nama nepoznatim običajima, vjerovanjima, obrtima, ponašanjima, ali i životnim vrijednostima koje su se razvijale ili se razvijaju u Aziji.

Doživljaj fantastike skoro da se nije promijenio od vremena Marka Pola, prije više od 700 godina. Danas je, paradoksalno, za nas Europljane, još i veći.

Nakon trogodišnjeg nastajanja značajnog projekta Hrvatske radiotelevizije, serijal je premijerno prikazan 2013. godine, a otad je nagrađen i nizom nagrada na raznim televizijskim festivalima. Među njima je i druga nagrada na 10. europskom filmskom festivalu o umjetnosti Arts&film, održanom 2014. u Češkoj Republici, čak tri nagrade na 2. međunarodnom festivalu turističkog filma Zagreb Tourfilm Festivalu, kao i ugledna nagrada Srebrni Dupin osvojena na jednom od najprestižnijih televizijskih festivala na svijetu u Cannesu.

Scenarist i redatelj dokumentarne serije je Miro Branković, majstor tona Boris Harmić, montažer Zdravko Borko, a direktor fotografije Dragan Ruljančić.