Film 'Imena višnje' nagrađen na filmskome festivalu u Cottbusu

Film Branka Schmidta Imena višnje osvojio je Ekumensku nagradu na Festivalu istočnoeuropskoga filma u njemačkome gradu Cottbusu.

Film je u cijelosti snimljen u produkciji HRT-a, dosad je prikazan na četirima festivalima te je osvojio čak šest nagrada (Zlatnu arenu za najbolji scenarij, Zlatnu arenu za najbolju montažu, nagradu stranih filmskih kritičara na 62. Pulskome filmskom festivalu; nagradu međunarodnoga žirija za najbolju glumicu na 6. Avvantura film festivalu te posebno priznanje na ovogodišnjem Vukovar film festivalu). Prema riječima glavnoga ravnatelja HRT-a i producenta filma Gorana Radmana tim se projektom HRT vraća ozbiljnoj dramskoj produkciji.


U iznimnoj je konkurenciji hrvatski film dominirao na festivalu u Cottbusu. Uz film Zvizdan redatelja Dalibora Matanića film Imena višnje također je nagrađen, što pokazuje da smo uspjeli stati uz bok produkcijski znatno snažnijim projektima – rekao je redatelj filma Branko Schmidt.

U središtu je priče život starijega bračnog para koji živi na svojemu imanju u osami ratom razorena sela. Zaplet počinje kad starac, kojega glumi Ivo Gregurević, shvati da je njegova životna suputnica shrvana bolešću koja će odrediti njihovu sudbinu.

– Ovo veliko priznanje na uglednome međunarodnom festivalu potvrdilo je kvalitetu hrvatskoga filma u europskim razmjerima. Veseli nas uspjeh darovitih autora, scenarista Josipa Mlakića i redatelja Branka Schmidta koji je ujedno i uspjeh produkcijskoga odjela Drama HRT-a – pojasnila je Maja Gregl, urednica filma Imena višnje.

U sjajnoj su glumačkoj postavi Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan, Mesud Dedović, Mustafa Nadarević, Daria Lorenci Flatz i Danijel Ljuboja, a na filmu je radio i jedan od najpoznatijih hrvatskih direktora fotografije Dragan Ruljančić.