Program praćenja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015.

Vukovar mjesto posebnoga pijeteta 

HRT je ove godine pripremio najsadržajniji program u povodu obilježavanja obljetnica ratnih stradanja u Vukovaru i Škabrnji – tri posebne emisije, brojne reportaže, javljanja te dokumentarni filmovi posvećeni spomenu na žrtvu  Vukovara i Škabrnje.

Ususret obljetnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015.  Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT — HTV 4) je pripremio poseban program posvećen Gradu Heroju, njegovoj žrtvi i stanovnicima toga grada. Gledatelji u posebnim emisijama, reportažama i izvješćima mogu pratiti sve što se događa u Vukovaru i Škabrnji te se uz brojne goste prisjetiti ratnog stradanja 1991.

U nastavku izdvajamo najvažnije iz programa:


U utorak 17. studenoga od 18:10 do 19 sati na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT — HTV4) na rasporedu je posebna emisija uživo Dan sjećanja – vukovarska bolnica iz kruga vukovarske bolnice gdje se svake godine paljenjem svijeća odaje počast onima koji su upravo s toga mjesta odvedeni na Ovčaru. O danima prije i nakon pada grada govorit će oni koji su svjedočili događajima u Vukovaru nakon ulaska srpskih paravojnih snaga i pripadnika JNA.

Križni put – kolona sjećanja

U srijedu 18. studenoga prijenos događaja iz Vukovara počinje posebnom emisijom Vukovar – mjesto posebnog pijeteta 1991. — 2015. od 9.40 do 13.00. U prijenosu će se javljati uživo reporteri sa sedam mjesta pored kojih prolazi pet kilometara duga kolona sjećanja. Od vukovarske bolnice do memorijalnoga groblja javljat će se reporteri Stela Sep, Eugen Husak, Maja Sever, Ranko Stojanac, Katarina Periša Čakarun, Petar Vlahov i Mirjana Posavac, a emisiju iz zagrebačkoga studija vodit će Mislav Togonal. Prvi će put kamera HRT-a sve pratiti i s jednoga od simbola stradanja i otpora grada, 50 metara visokoga vukovarskog Vodotornja. S više od 600 oštećenja od udara projektila Vodotoranj je danas simbol pobjede i novoga života.Od 10 sati prijenos počinje prigodnoga programa iz kruga Opće bolnice Vukovar nakon čega u 10:30 kreće kolona sjećanja.

Središnji događaj Križni put – kolona sjećanja ove će godine imati snažniju poveznicu stradanja istoka i juga Republike Hrvatske – Vukovara i Škabrnje. Škabrnja je napadnuta istoga dana kad su u Vukovar ušle snage srpskih rezervista i JNA. Rano ujutro krenuli su topnički napadi, prema Škabrnji su krenuli srpski tenkovi i 30 oklopnih vozila iz smjera Biljana i Zemunika Gornjega. Na te ćemo dane podsjetiti ne samo  reportažama nego i brojnim uključenjima iz Škabrnje. Gosti u Škabrnji  bit će i predstavnici grada Slunja u koji su agresori ušli 16. studenoga 1991.

Program u realizaciji IMS-a završava u 13 sati kada prijenos svete mise preuzima redakcija Religijskoga programa. Na memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata misu će predvoditi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Prijenos Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Hrvatska radiotelevizija realizirat će s 27 kamera i četirima reportažnim kolima, a jedna će pokretna kamera pratiti i sam vrh kolone sjećanja od bolnice do groblja. Bit će angažirano više od 180 ljudi.

Prijenos će gledatelji moći gledati i na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) uz prijevod na hrvatski znakovni jezik. Za gledatelje koji neće moći pratiti prijenos uživo snimka prijenosa bit će istoga dana od 21:10 do 00:30 na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4).


 
U petak 20. studenoga na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) od 10:10 do 11 sati na rasporedu je posebna emisija Dan sjećanja – Velepromet. Svake se godine u krugu Veleprometa u organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora održava komemoracija u sjećanje na žrtve toga koncentracijskog logora kroz koji je prošlo gotovo 10 000 civila i branitelja, a u kojemu je ubijeno više od 700 ljudi. U prijenosu uživo uz brojne goste i reportaže HRT se pridružuje naporima Udruge logoraša da se strašna stradanja u takozvanim hangarima smrti ne zaborave.

Voditeljica je projekta Sanja Mikleušević Pavić, režiser Goran Knežević, producent Nenad Lovrenčić, novinarka istraživačica Zineta Alibegić, a tehničko vodstvo projekta: dipl. ing. Nikola Bonačić-Krešić i dipl. ing. Davor Defar.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara na Hrvatskome radiju

Poseban programu povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pripremio je i Hrvatski radio (HRT - HR). Od 9.58 kreće izravan radijski prijenos prigodnoga programa Vukovar - mjesto posebnoga pijeteta iz kruga bolnice, te prijenos povorke sjećanja.

Devetero reportera uživo se javljaju iz povorke, s Memorijalnoga groblja žrtava iz Domoivinskoga rata, te ispred spomen-obilježja na Ovčari. Urednik i komentator u studiju u Vukovaru je Davor Lončarić, a sukomentatori su Dražen Živić i Ivan Lukić. U 13 sati započinje izravan prijenos svete mise za sve pokojne i nestale, koja će biti održana na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Komentatorica je Antonija Hrvatin Roth. Od 15:30 na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT - HR 1) emitira se posebna emisija koju uređuje Miruna Kastratović.

Hrvatski radio u svim informativnim emisijama prati program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara uz mnogobrojne reportaže, kao i reporterska javljanja uživo.

HRT je pripremio i posebne mrežne stranice dansjecanja.hrt.hr, na kojima se na jednome mjestu može uživo pratiti program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015.: Vukovar mjesto posebnoga pijeteta.