Grad Osijek i HRT potpisali ugovor o gradnji spomen-obilježja Žarku Kaiću

Grad Osijek i HRT potpisali ugovor o gradnji spomen-obilježja poginulomu snimatelju Žarku Kaiću


Grad Osijek i Hrvatska radiotelevizija dogovorili su suradnju na gradnji spomen-obilježja poginulomu snimatelju HRT-a Žarku Kaiću u osječkome naselju Brijest, na mjestu njegove pogibije u kolovozu 1991., kad je ubijen rafalnom paljbom iz transportera Jugoslavenske narodne armije dok je snimao prolazak tenkova kroz Brijest. Ugovor o suradnji danas su potpisali osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman.

Gradonačelnik Ivica Vrkić naglasio je kako Grad Osijek ustupa zemljište za podizanje spomen-obilježja, a HRT će financirati cjelokupni projekt. „Ovo spomen-obilježje stajat će na južnome ulazu u grad, u spomen na našega heroja Žarka Kaića i u znak zahvalnosti jer je za ovu zemlju dao najvrjednije što je imao, a to je život”, istaknuo je Vrkić

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman rekao je kako je namjera HRT-a primjereno obilježiti sva mjesta pogibije HRT-ovih zaposlenika u Domovinskome ratu. „To dugujemo njima, uspomeni na njih i njihovim obiteljima. U kolovozu smo podignuli prvo spomen-obilježje našemu kolegi Gordanu Ledereru, na obljetnicu njegove pogibije 1991. godine na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. A danas ćemo obići i mjesto pogibije tehničara Đure Podboja, na odašiljaču Belje, kako bismo vidjeli na koji bismo način mogli primjereno obilježiti mjesto njegove pogibije”, rekao je Radman. Dodao je kako će na sličan način HRT zahvaliti svim svojim zaposlenicima koji su, radeći svoj posao i prenoseći istinu o Domovinskome ratu, poginuli ili nestali u vrijeme agresije na Hrvatsku.

Javni natječaj za idejna rješenja spomen-obilježja Žarku Kaiću već je raspisan i svi zainteresirani mogu ga pogledati na mrežnim stranicama HRT-a. Natječaj je otvoren do kraja godine, a najbolje rješenje odabrat će isti ocjenjivački sud koji je odabrao i rješenje za spomen-obilježje Gordanu Ledereru.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku posebno pozvao umjetnike iz Osijeka, sve zainteresirane ustanove u gradu koje se bave građevinskim, arhitektonskim ili umjetničkim poslovima, da se odazovu i iznesu svoje prijedloge. „Nadamo se da ćemo najkasnije do kraja siječnja 2016. donijeti odluku o odabiru, a želja nam je spomen-obilježje završiti i otkriti na dan pogibije Žarka Kaića 28. kolovoza sljedeće godine”, rekao je Radman.

Predsjednik Mjesnoga odbora Brijest Željko Biočić istaknuo je kako su branitelji toga osječkog prigradskog naselja posebno zahvalni Gradu Osijeku i HRT-u na ovoj inicijativi jer, kako je rekao, priča o Žarku Kaiću živi svakodnevno u pričama njegovih suradnika, ali i mještana Brijesta. „Želimo da se mlade generacije sjećaju i sačuvaju ta sjećanja na Žarka koji je samo radio svoj posao i želio slikom prenijeti istinu o Domovinskom ratu”, izjavio je Biočić i podsjetio kako je na Dan Mjesnoga odbora Brijest u promet pušten i kružni tok koji se nalazi blizu mjesta pogibije Žarka Kaića i nosi njegovo ime.

U povodu 24. obljetnice pada Vukovara i sutrašnjega redovitog godišnjeg okupljanja HRT-ovih ratnih izvjestitelja izaslanstvo HRT-a i Zbora ratnih reportera i izvjestitelja položilo je vijence i upalilo svijeće na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru te na Ovčari.