Dokumentarnu seriju Godina Oluje gledajte putem usluge HRTi

Dokumentarna serija u četiri nastavka Godina Oluje daje cjelovitu sliku o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ali i svemu što joj je prethodilo na diplomatskome, političkome i vojnome planu.

Sva četiri dijela možete pogledati preko multimedijske usluge HRTi na www.hrti.hr.

Prva HRT-ova dokumentarna serija o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja

U seriji govori sedamdesetak sugovornika, neposrednih i posrednih sudionika događaja s hrvatske, američke, bosanskohercegovačke i srpske strane, a uz dosad neprikazane arhivske snimke vidjet ćemo i dio bogate arhive HRT-a.

Ovo je prvi put da iza HRT-ove dokumentarne serije ne stoji Dokumentarni program, nego Informativni medijski servis HRT-a, istaknuo je Željko Rogošić, pomoćnik ravnatelja HRT-a za posebne projekte i izvršni urednik serije o Oluji.

Redatelj serije je Jack Barich, Amerikanac hrvatskih korijena, izvrstan poznavatelj teme, koji je o generalu Gotovini i haškome procesu 2008. snimio dokumentarni film U potrazi za Olujom. Na seriji je radilo četrdesetak HRT-ovih novinara, urednika, snimatelja i montažera.

U filmu se prvi put iscrpno analizira i američka uloga u Oluji, a Jack Barich dobio je ugledne sugovornike iz američkoga vojnog i diplomatskog vrha 90-ih godina prošloga stoljeća.

Jedna od ključnih točaka ovoga filma jest odgovor na pitanje kako je došlo do toga da zapad podrži hrvatsku stranu. Budimo iskreni, tu je više bila riječ o podršci Bosni i Hercegovini nego Hrvatskoj jer su Amerika i zapad vidjeli što se ondje događa i željeli su to zaustaviti, a kao najbolji način da to učine vidjeli su povezivanje s Hrvatskom, koja je imala vojnu snagu i jedina je to mogla izvesti. To je bio američki položaj. A zašto su Amerikanci došli do toga zaključka? Mislim da je prijelomna točka bila Srebrenica, zaključuje Barich.

Osim Oluje, serija prikazuje i događaje i zbivanja koji su joj prethodili kao i one koji su uslijedili - od priprema hrvatskih vojnika od kraja 1994. na obroncima Dinare i u Bosanskom Grahovu, ulogu politike i diplomacije, doprinos predsjednika dr. Franje Tuđmana, odlučivanje o tome hoće li SAD dati svoju potporu akciji, pa do akcija Maestral i Južni potez te odluke da se istočna Slavonija oslobodi pregovorima.