HRT-ova emisija Pogled preko granice počinje se emitirati i u BiH

Tjedna emisija Hrvatske radiotelevizije Pogled preko granice – Hrvati u BIH od ponedjeljka 23. studenoga prikazivat će se i na Prvome programu Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHT 1) s početkom u 17:30.

Reemitiranje je te emisije u Bosni i Hercegovini omogućeno zahvaljujući uspješnoj međunarodnoj suradnji Hrvatske radiotelevizije i Bosanskohercegovačke radiotelevizije. Emisija će na tjednoj razini pratiti sva politička, gospodarska i druga zbivanja važna za Hrvate, ali i Bosnu i Hercegovinu u cijelosti, s posebnom pozornošću na očuvanje bogate kulturne baštine hrvatskoga naroda.

Inicijativu za reemitiranje emisije dala je urednica Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) Sanja Gvozdanović želeći zadovoljiti potrebe gledatelja kojima je emisija namijenjena i u BIH. Međunarodnu je suradnju ostvarila rukovoditeljica Odjela međunarodnih poslova Tatjana Šimić uz potporu i razumijevanje glavnoga direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića koji je ideju bez zadrške prihvatio, a direktor BHT 1 Mario Vrankić emisiji je dodijelio prikladan termin.

Razmjena ne bi bila moguća ni bez tehničke potpore kolega iz Odsjeka montaža i magnetoskopa HTV-a Roberta Brkića i Roberta Petrinca te bez asistentice Petre Marotti.

Autor je i urednik projekta Ivo Kujundžić, koji je ujedno i urednik emisije sa suurednicom Ivom Čulinom. Voditelji su emisije Tea Rapaić i Tomislav Baran, redateljica je Sussana Čaić, a stalni suradnici dopisnici HRT-a iz BiH Špela Cvitković Iličić, Zoltan Kabok i Miljenko Karačić te novinari regionalnih centara HRT-a uz povremena javljanja dopisnica iz Bruxellesa Jasne Paro i Washingtona Branke Slavice.

Riječ je o jedinoj emisiji hrvatskih medija koja izvješćuje o Hrvatima u BiH kao o konstitutivnome narodu koji se bori za ostvarivanje svojih prava kako bi bio ravnopravan s ostalim dvama konstitutivnim narodima. Upravo je danas našim sunarodnjacima pomoć potrebnija nego ikada. To je ujedno i obveza Republike Hrvatske, stoga HRT i na taj način ispunjava svoje obveze iz Ugovora s Vladom Republike Hrvatske, rekao je Ivo Kujundžić.