HRT na Sa(n)jam knjige u Istri

U Puli se od 3. do 13. prosinca održava 21. pulski festival knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri. Hrvatska radiotelevizija nakon što je niz godina bila medijski pokrovitelj Sajma ove je godine postala glavni partner u programu.

Tema sajma Otok-Geto-Azil iako prisutna od samih početaka čovječanstva, danas je posebno aktualna. Zbog toga je HRT otvorio svoje arhive te predstavio dio bogate produkcije dokumentarnih, igranih i obrazovnih programa kao i recentnu produkciju vezanu uz teme sajma. Posjetitelji sajma moći će svako poslijepodne u HRT KINU pogledati niz programa podijeljenih u tri tematske cjeline.

1. TEMA DOX – obuhvaća pet dokumentarnih filmova koji prate temu sajma Otok-Geto-Azil: Larissa – mirna žena (Mladen Ćapin, 2007.), Drugi Dubrovnik (Petar Krelja, 2007.), Putnici (Tomislav Žaja, 2014.), Anima hotel Europa (Ivana Dragičević, Dinko Cepak 2014.), Veruda - film o Bojanu (Igor Bezinović, 2015.)

2. ODABRAO DEAN ŠOŠA – odabir glavnog urednika 3. programa HTV-a Deana Šoše pet provokativnih dokumentarnih filmova: Marsadura (Snježana Samac, 2015.), Tko je taj Nikša Fulgosi? (Danko Volarić), Endrigo 47 (Ines Pletikos), Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble (Nikša Fulgosi, 1978.), Buco (Anton Marti, 1971.)

3. KNJIGA NA TREĆEM – izbor emisija koje se bave knjigom i čitanjem: Klasici narodu, Knjiga ili život, Prekid programa zbog čitanja, Pamet u glavu te Strip u Hrvatskoj (što je također jedna od tema sajma).

Osim svega navedenog HRT organizira ček tri okrugla stola s temama: Baš mi se čita!, Migracije kao izazov naciji i državi te Otok-Geto-Azil koji se izravno prenose na radijskim i televizijskim kanalima. Također se izravno prenosi i Doručak s autorom u kojem Vojo Šiljak predstavlja književnike koji gostuju na sajmu i njihova najnovija djela. Svakodnevno se sva događanja prate TV i radijskim kronikama u informativnom programu.

Ovogodišnji Sajam potaknuo je HRT da kreira i predstavi novo izdanje koje bismo mogli nazvati digitalnom knjigom. Prvobitno je bilo planirano izdavanje tiskanog rječnika Trećeg programa HR pod nazivom Riječi i riječi urednice Irene Matijašević, kao drugi dio tiskanog izdanja iz 2008. koje je trebalo obuhvatiti odabir iz radijskih emisija nastalih od 2008. do 2015. godine. Potaknuti nizom svakodnevnih razloga – umjetničkih, vremenskih, prostornih, ekoloških, a posebno željom da programe HRT-a u eri multimedijalnosti učinimo bližim i dostupnim u svakom trenutku svim skupnama gledatelja i slušatelja stvorili smo nešto novo.

Kao što je književnik Marko Pogačar za žanrovsko određenje Rječnika Trećeg programa, ustvrdio da je posrijedi žanrovski bastard koji ustrajno izmiče svakom pokušaju pozitivnog određenja, tako i mi možemo ustvrditi da je pred vama nešto čemu ne možemo sa sigurnošću odrediti je li e-knjiga, audio-knjiga, radijska emisija ili sve to zajedno. Riječi i riječi obuhvaćaju 66 pojma čija su značenja opisali 55 autora, književnika, pisaca, pjesnika. A sve navedeno može se pročitati, poslušati, pogledati ili pretražiti u svakome trenutku na web stranici HRT-a. 

  
Izdanje je u ponedjeljak na Sa(n)jam knjige u Istri u Domu hrvatskih branitelja u Puli predstavila autorica i voditeljica projekta Sanda Vojković, urednica emisije Riječi i riječi Irena Matijašević te književnici, urednici i suradnici na projektu Kruno Lokotar i Ivica Prtenjača.