Vijeće HRT-a podržalo Program rada HRT-a za 2016., slijede ulaganja od 150 milijuna kuna

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije na današnjoj je sjednici većinom od sedam glasova dalo pozitivno mišljenje o Programu rada HRT-a za 2016. godinu.

Vijećnici su ocijenili da je riječ o ambicioznome dokumentu, a jedan je vijećnik glasao protiv predloženoga dokumenta. Obrazlažući prijedlog glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo je kako Program rada HRT-a za 2016. godinu sadržava specifične ciljeve koji moraju biti ostvareni u skladu s obvezama koje proizlaze iz Zakona o HRT-u i Ugovora između Vlade i HRT-a, te kako su financijska sredstva i uvjeti za realizaciju programa skučeni, što je pak posljedica nepovoljnih okolnosti.

Kako je pojasnio, u 2016. godini pred HRT-om stoji realizacija dvaju velikih sportskih projekata, odnosno Olimpijskih igara u Rio de Janeiru te Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj, a čija realizacija zahtijeva znatna financijska sredstva. Usto, izazov pri realizaciji Programa bit će i amortizacija nematerijalne imovine, za što će također biti potrebna znatna sredstva. Iduća godina ujedno je i treća godina provođenja Plana restrukturiranja HRT-a, a također i godina velikih ulaganja, te će se u tehnološke i materijalne novine uložiti oko 150 milijuna kuna, najavio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Članovi Vijeća u svojemu su osvrtu na Plan rekli kako je riječ o ambicioznome dokumentu, a članica Vijeća Neda Ritz upitala je hoće li ga se uspjeti i realizirati. Ivica Maštruko smatra kako je HRT formalno završio tranziciju te da su stvoreni ključni organizacijski preduvjeti za normalan rad. Dodao je i kako bi volio da se pojačano ulaže u proizvodnju djela koja imaju trajnu vrijednost te da se poveća proizvodnja dramskoga i dokumentarnoga programa. Najvažniji projekt, smatra Maštruko, jest unapređenje rada Informativnoga medijskog servisa HRT-a, a vjeruje da će se i u tome dijelu program realizirati.

Član Vijeća Saša Milošević također smatra kako je riječ o ambicioznome programu koji ne govori samo o svojim elementima, nego i pretpostavkama za svoju realizaciju. No, Milošević je nezadovoljan kad je riječ o informiranju o nacionalnim manjinama te zbog nepostojanja manjinske redakcije na HRT-u. Smatra kako je dobro da postoji niz emisija za Talijane na HRT - Radiju Pula, no posebna se pozornost ne usmjeruje  manjini koja čini više od pola ukupnih manjinskih zajednica, istaknuo je.

Član Vijeća Jozo Barišić glasovao je protiv prijedloga Programa, a tijekom rasprave upitao je kako ga realizirati ako nema novca. Okvirno mu se čini kako se većini programa proračun smanjuje za 20 posto te da, primjerice, u 2016. godini nije uopće predviđeno financiranje u području kulture, umjetnosti i religije. Na to je odgovorio ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić te pojasnio kako će biti sadržaja koji se odnose na kulturu, umjetnost i religiju, no neće ih isključivo proizvoditi HRT-ov Odjel za kulturu. Naime, neki će sadržaji biti strani, a neki nabavljeni od neovisnih produkcija. Što se tiče programa za manjine, Runjić je rekao kako HRT priprema dokument koji bi trebao poboljšati program namijenjen tomu dijelu populacije dodajući kako je zabilježena i Miloševićeva primjedba o programima za srpsku zajednicu.

Osvrćući se na primjedbe pojedinih članova Vijeća u vezi sa Programom rada glavni ravnatelj HRT-a pojasnio je kako je riječ o dokumentu koji je obvezan za HRT, te kako je javni servis stiješnjen teško uskladivim obavezama poput restrukturiranja i smanjivanja troškova rada s jedne strane i obvezom usklađivanja s razvojnim planovima s druge te kako se istodobno moraju ispuniti i sve obveze iz Zakona o HRT-u te Ugovora između Vlade i HRT-a.

Ključne organizacijske reforme koje su započete 2013. godine uskoro će biti dovršene te premda se iz pokazatelja navedenih u Programu čini kako se smanjuju sredstva za programski sadržaj, treba imati u vidu da je 2016. specifična godina u kojoj se veliki novac mora izdvojiti za sportske sadržaje uz velik iznos amortizacije te da se stoga se ne mogu alocirati veća sredstva od onih koje proračun dopušta, pojasnio je Radman. Međutim, smatra da će se iz sljedeće godine izići s mnogo boljim pokazateljima. Dodao je i kako će HRT i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) uskoro postići dogovor u vezi sa sredstvima koja HRT dodjeljuje HAVC-u te kako je su dvije institucije u prošlosti na to pitanje gledale različito.