U Splitu održana promocija HRT-ove serije o Emanuelu Vidoviću

Sinoć je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu pred više od 600 uzvanika održana promocija i prvo javno predstavljanje nove dokumentarno-igrane serije Hrvatske radiotelevizije Emanuel Vidović.

Svečanoj su promociji, među ostalim, nazočili splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, ravnateljica Muzeja grada Splita Narcisa Bolšec Ferri, trogirski dogradonačelnik Radovan Slade Šilović, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman i ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije Saša Runjić te brojni drugi.

Na promociji je predstavljen izbor iz četiriju epizoda koje donose zanimljive i brojne nepoznate pojedinosti iz osobnoga života i umjetničkoga stvaralaštva najpoznatijega splitskog i vodećega hrvatskog slikara Emanuela Vidovića čije je djelo obilježilo cjelokupno hrvatsko likovno stvaralaštvo prve polovice 20. stoljeća, a ima ogroman ugled i utjecaj i danas.

Rogošić: Emanuel Vidović posljednja je serija u mojoj autorskoj Splitskoj trilogiji utemeljenoj na djelima i životima trojice splitskih velikana – Miljenka Smoje, Ive Tijardovića i Emanuela Vidovića.

Uporišna je točka Vidovićeva slikarstva povezana s njegovom životnom odlukom da se iz Italije vrati u Split. Tek je svojim povratkom u rodni grad postao velikim slikarom i da se to nije dogodilo, danas ne bismo mogli svjedočiti velikomu opusu koji je ostavio iza sebe, ustvrdio je na sinoćnjoj svečanosti povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić, koji ujedno smatra da je ova serija uspjela vjerodostojno prenijeti Vidovićev život i stvaralaštvo.

Slikar Matko Trebotić prisjetio se svojega djetinjstva i studentskih dana te života u Vidovićevu susjedstvu. Koliko god se moj rad razlikuje od Vidovićeva, na neki je način uvijek prožet Vidovićevim povijesnim naslagama, istaknuo je.

Televizijska priča o Emanuelu Vidoviću zapravo je i priča o Splitu, ali bez sumnje i o tvorcima hrvatske kulturne povijesti tijekom cijeloga jednog stoljeća. Scenaristi su Nela Žižić, viša kustosica Galerije Emanuel Vidović u Splitu, Igor Zidić, povjesničar umjetnosti i najbolji poznavatelj Vidovićeva slikarstva te Željko Rogošić, ujedno i urednik i redatelj.

Ako je suditi po tome kako su uzvanici, većinom poznavatelji Vidovićeva stvaralaštva, na promociji sinoć prihvatili seriju, nadam se da će ju s istim oduševljenjem primiti i gledatelji, poručio je autor Željko Rogošić.

Prvu epizodu pod nazivom Angelus gledatelji će moći vidjeti u nedjelju 13. prosinca na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV1) s  početkom u 21:45.