HD dokumentarno-igrani film Alka na HRTi usluzi

U videoteci multimedijske platforme HRTi donosimo visokobudžetni HD uradak napravljen pomoću high-speed kamere - dokumentarno-igrani film Alka, nastao u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Viteškog alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti.

U trajanju od 70 minuta prikazana je osmanska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre Alke, kao i njezin značaj u lokalnom, hrvatskom, europskom i svjetskom okviru.

Film je nastao u godinu dana, a dokumentarni dijelovi snimani su u nekoliko navrata u Sinju: početak alkarskih priprema, prošlogodišnja bara, čoja i alka, procesija na Veliku Gospu, a igrani u proljeće 2015. Za potrebe filma intervjuirano je 40-ak sugovornika, a u priču su uvršteni i najnoviji rezultati povijesnih istraživanja vezanih uz osmansku opsadu Sinja 1715. godine.

Posebne stranice posvećene jubileju jedinstvene viteške igre

Igrani dijelovi filma koji prikazuju samu opsadu snimani su najvećim dijelom na kninskoj tvrđavi i na Planici kod Sinja. Naime, za potrebe snimanja rekonstruirano je i izgrađeno na brdu Planica kod Glavica nekadašnje predziđe sinjske utvrde, tzv. Korlat, na kojem su se vodile najžešće borbe. Dio Korlata izgrađen je od kamenog zida na koji su postavljeni zašiljeni balvani u dužini od 50 metara i visine 4 i pol metra. Osim tih dvaju lokaliteta snimalo se na još 6 lokacija: u staroj crkvi u Donjem Dolcu, na brdima Križ i Bakračici, na prijelazu rijeke Cetine na Despotuši, u kanjonu Cetine kod Male Rude te na aerodromu u Sinjskom polju.

U snimanju je sudjelovalo više od 1.200 statista, izrađeno je 170 kostima, a u filmu su korištene i originalne odore alkara. Rekviziti, oružje i vlasulje posuđeni su iz Praga i Milana. Najveći broj statista bio je iz Sinja, a to su bili gotovo svi alkari i alkarski momci, te članovi lokalnih kulturno-umjetničkih društava, ali i stanovnici Sinja i Cetinske krajine.

Ekipi su se pridružili i kaskaderi s konjima pod vodstvom Ivana Krištofa i Alde Tončića, te kostimirane povijesne grupe Dubovački streličari, koji su glumili Osmanlije, te Kliški uskoci, koji su pojačali sinjske branitelje. Atraktivnosti scena borbi kojih nije nedostajalo doprinijeli su specijalni efekti koje je proizveo SFX-film.

Urednik je Vladimir Brnardić, a redatelj Dražen Žarković. Scenaristi su V. Brnardić, Krešimir Čokolić i Ivica Dlesk, majstor montaže Hrvoje Mršić, senografkinja Gorana Stepan, kostimografkinja Sanja Šeler, direktor fotografije Davor Petričić, majstorica maske Snježana Gorup, a izvršni producenti projekta Marija Kosor i Stipe Župić Gago.