Položaji, betlemaši, kralji

24. prosinca na HRT - HTV 1 u 11:10

U ovoj dokumentarnoj reportaži upoznat ćemo se s običajima Badnjeg dana i večeri u brodskom Posavlju i okolici Đakova.

Posebno je zanimljiv dječji ophod betlemaša u Gundincima, koji je u kontinentalnu Hrvatsku došao iz srednje Europe, tijekom prošlih stoljeća. Izvodi se i u Vrbici kod Đakova, ali kao igrokaz u crkvi, prije polnoćke. Međutim, istraživanje prof. Tome Šalića pokazalo je da se na ovaj običaj u 19. stoljeću aplicirao noviji, autorski tekst osebujnog i višestruko talentiranog svećenika Ilije Okrugića Srijemca, koji se do danas sačuvao u Vrbici, a djelomično i u Gundincima.

Istodobno, na Badnju se večer u Starim Perkovcima izvodi dječji ophod kralja, koji se u drugim krajevima Hrvatske održavao na dan Sveta Tri Kralja, ali ovdje se, eto, održava upravo na Badnjak. Perkovačka je inačica tog ophoda posebna i po tome što je u njoj treći kralj Irud, a pridodan je i lik malog Kantapere, koji je pak odjeven kao kauboj! Bez obzira što znanost ne može objasniti sve detalje pojavnosti ovih običaja, njihovi se nositelji time ne zamaraju, već ih održavaju i dalje - i u 21. stoljeću - kao svoju, živu baštinu!

Scenaristi emisije pučke i predajne kulture su autor teksta i urednik emisije Aleksej Pavlovsky i redatelj Ivo Kuzmanić. Stručna suradnica je mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović Valašek, snimatelj Dušan Vugrinec, montažer Damir Đurčević, tonski snimatelj Antun Trnka, autor glazbe Samuel Sacher, a producent Damir Čengić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.