HR2 sudionik globalne radijske glazbene igre Radio Battle

Drugi program Hrvatskoga radija (HR2) sudjeluje u europskom radijskom glazbenom natjecanju u organizaciji talijanskog javnog radijskog kanala RAI2. Radio Battle je globalna radijska glazbena igra koja se istovremeno emitira iz tri različita radijska studija u tri različita grada.

Za vrijeme trajanja jednosatnog showa, ekipe igrom suprotstavljenih svjetskih radijskih stanica nastoje osvojiti publiku odabranom listom pjesama i umijećem njezine radijske prezentacije.


Mirko Fodor, Goran Komerički i Monika Lelas Halambek

Kreativna glazbena igra spaja tradicionalnu s novim medijskim platformama - radijski FM i internetski streaming s Twitterom - u potražnji za podrškom što većeg broja slušatelja. Pobjednika susreta određuje publika svojim tweetovima s pripadajućim hashtagom zemlje koja toga tjedna sudjeluje u igri. Glasanje se odvija u satu emitiranja emisije.

Radio Battle se ove godine održava po drugi puta, a pobjednik prve sezone bila je upravo Latvija. Za trajanja finalnog showa s hashtagovima zemalja sudionica tweetalo se 100 tisuća puta. Radijski show se emitira na engleskom jeziku, a moderator igre iz talijanske radijske stanice RAI2 je Filippo Solibello.

Filippo Solibello je ugledno ime talijanskoga etera, voditelj javnog servisa RAI DUE, dobitnik niza priznanja radijske industrije i moderator međunarodnog projekta RadioBattle. Ležeran i posve susretljiv, Filippo je s nama razmijenio razmišljanja o evropskom radijskom glazbenom natjecanju u kojemu ove godine sudjeluje ekipa HR2.


Filippo Solibello (Foto: Twitter)

Čija je ideja bila osmisliti Radio Battle?
To je bila moja ideja… Prošle godine su me urednici zamolili da osmislim nešto kako bi proslavili rođenje radija u Italiji. I ja sam smislio RadioBattle. Tada sam pomislio kako bih u to mogao uključiti sve svoje kolege s radijskih stanica u Europi i evo nas sad tu.

Pobjednik prvog ciklusa Radio Battle bila je ekipa s javnog radijskog servisa iz Latvije. A Hrvatska svoje prvo predstavljanje ima 31. siječnja upravo u borbi protiv latvijskog radija PieciLV. Protivnik je zahtjevan. Mislite li da bismo mogli pobijediti najjači tim od prošle godine?
Vi možete sve. Vjerujem u vas, vjerujem u Hrvatsku. To mi je omiljena zemlja na Jadranskom moru, bio sam kod vas ranijih godina. Mislim da će vas vaša publika podržati i dati vam snagu. Latvija je jak konkurent, ali uvijek kažem da je RadioBattle natjecanje gdje se čuda događaju. Zašto se to ne bi dogodilo baš u vašem Battleu? Znam da ćete se boriti do zadnje pjesme. Nije važno ako je jedan tim prošlogodišnji pobjednik. Jedino je važna glazba koju ćete puštati i vaša publika koja mora biti uz vas. Znam da su Hrvati jako temperamentna nacija, vrlo su topli, tako će biti i u Battleu. Ja vjerujem u vas.

Koji je najbolji savjet za natjecatelje? Postoji li?
Da, budite iskreni. Budite to što jeste. Svirajte svoju glazbu, vjerujte u svoj odabir, vjerujte u svoj radio i publika će biti uz vas.

Kao čovjek koji je život posvetio radiju i profesionalac koji iza sebe ima mnoštvo nagrada, možete li nam reći što je posebno u tom mediju? Zašto volite radio?
Ovo je jako teško pitanje. Rekao bih da je razlog zašto volim radio više od ostalih medija taj što radio nije lažan, ne možeš lažirati emociju koja se osjeti u tvom glasu i tonu. Radio je nešto stvarno i nešto u što ljudi vjeruju. Drugačiji je od televizije i interneta, on je opipljiv. Radio je drugačiji, radio je nešto što dolazi iz srca i zato ga volim.

Iz studija HR2 u eter će se glazbom otisnuti Monika Lelas Halambek i Mirko Fodor. Producent Radio Battlea na HR2 je Goran Komerički. Pripremu u predprodukciji showa potpisuju Srđan Nogić i Nikola Podkrajac, a glavna urednica Drugog programa je Jadranka Rilović.

Prva emisija Radio Battle koju je emitirao HR2 bila je u eteru 18. siječnja, a druga slijedi 31. siječnja u 20 sati.

Natjecanja traju do sredine travnja, a najuspješniji sudionici u natjecanju po kup sistemu ulaze u finale koje će se održati u Milanu.