Financijalac Tonija Miluna: Postotni račun i omjeri


Toni Milun je iznenadio kumice na placu svojim zanimljivim pitanjima o postocima. Nakon što su se kumice uspješno cjenkale, pokazao je na konkretnom primjeru kako najjednostavnije izračunati cijenu proizvoda nakon pojeftinjenja za deset ili pedeset posto.

Milun je također objasnio zašto nakon poskupljenja od 20%, a potom pojeftinjenja također za 20% konačna cijena nije jednaka početnoj cijeni, već je 4% niža.

Matematičar je zatim posjetio liječnika Milana Mazalina u njegovoj ordinaciji i pokazao mu formulu kojom može izračunati koliko najviše pacijenata smije na dan biti na bolovanju, a u skladu s napucima od HZZO-a. Liječnicima je takav podatak važan zbog kontrole bolovanja i slanja izvještaja prema HZZO-u.

A znate one računice koje završavaju s frazom - po glavi stanovnika? Milun je pokazao na primjeru što to konkretno znači. S kolegicom matematičarkom Martom Kvesić poznati je profesor provjerio je li istina da jedne Grubine, malo selo pokraj Imotskog, imaju više automobila poznate njemačke marke od Londona.

Matematičari su zaključili da čak oko 14% stanovnika posjeduje svoj limeni ljubimac. Taj rezultat možemo prikazati u obliku omjera: broj mercedesa dijelimo brojem stanovnika. Svaki sedmi stanovnik posjeduje svoj automobil ove marke. Iako ih u Londonu sigurno ima više, omjer broja tih automobila prema broju stanovnika je zasigurno mnogo manji od 1:7. London ipak nije baš toliko bogat poput Grubina!

Za više informacija o postotnom računu i omjerima pogledate emisiju Financijalac  www.hrti.hr.