Glazba i obratno: projekt Box 78s Dinah Bird

Petak na HR3 od 22:30 do 23 sata

Glazba iz kovčega - projekt Box 78s Dinah Bird

Glazba i obratno uključuje se u zanimljiv radijski lanac emitiranja projekta Box of 78s  britanske umjetnice zvuka Dinah Bird, koja živi u Parizu.

Jedinstveno putovanje kožnatog kovčega, odnosno kutije s pločama na 78 okretaja koje je naslijedila baka radijske umjetnice zvuka Dinah Bird, ostvareno u audio radu Box of 78s više od godinu putuje na vinilnoj ploči živeći u radijskim emitiranjima različitih postaja na tri kontinenta. Na kraju putovanja ploča je stigla u Zagreb, i emitiranje u ciklusu Glazba i obratno bit će još jedno posvećeno uspomeni na neki svijet u kojem je zvuk bio pohranjen na pločama, odnosno kako kaže autorica zaigrani protest protiv načina na koji se zvuk koristi i sluša u digitalno doba.

Rekonstrukcija života uz glazbu s ploča na otočiću Salt Spring (Britanska Kolumbija) gdje je baka Dinah Bird rođena i odakle je krenula Kutija 78-ica, korištenja bilješki i dnevnika, zapisi sadašnjih stanovnika te sjećanja praujaka stoljeće nakon bakina rođenja, sažimanje prostora i atmosfera u sedam minijatura s A strane, i 12 loopova raznih pronađenih zvukova na B strani, zanimljiv su spomenar zvukova koji u digitalno vrijeme brze komunikacije putuje svijetom poput ishodišnog kovčega s pločama koji je pratio bakin životni put.

Poštanski uvjeti i svirka na različitim gramofonima dvadestak radijskih postaja dodaju zvukove ogrebotina, a put zaokružuje ideju o fizičkoj pohrani zvuka na ploči koja dobiva jedinstvenu patinu.

O projektu je s autoricom Dinah Bird za emisiju Katapultura (emitiranje 12. 2.) razgovarao i otvaranje paketa te snimanje emisije popratio Vid Mesarić.

Emitiranje uoči Svjetskog dana radija pridaje dodatnu posvetu radijskom posredovanju zvukova.

Urednica: Iva Lovrec Štefanović