In memoriam program Ivi Gregureviću

U povodu smrti jednog od najvećih hrvatskih glumaca Ive Gregurevića Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila je poseban In memoriam program na Prvom i Trećem programu (HTV1 I HTV3).

U emisiji Dobar dan, Hrvatska na Prvom programu emitiran je prilog posvećen tom velikanu hrvatskog glumišta - s gostima u studiju, kolegama i prijateljima Ive Gregurevića - a bit će mu posvećena i Tema dana u središnjem večernjem Dnevniku, također s uglednim gostima u studiju, koji će govoriti o tom osebujnom filmskom, televizijskom i karizmatičnom kazališnom glumcu.

Usto, na HRT2 u 17.30 emitiramo 12. epizodu Paunovi 5. sezone humoristične serije Odmori se, zaslužio si, u kojoj Ivo Gregurević glumi glavu peteročlane obitelji Kosmički.

Na Prvom programu u 20.05 prikazujemo film tandema Tribuson Ne dao Bog većeg zla. Za glavnu mušku ulogu ostvarenja koje nam kroz doživljaje plahog dječaka Frule donosi ugođaj 60-ih godina, preminuli Ivo Gregurević 2002. godine ovjenčan je Zlatnom arenom.Priča prati bjelovarsku obitelji Ančić na čija su vrata zakucale šezdesete. Nova će epoha ostaviti neizbrisive tragove na članovima obitelji - ocu Branku, isprva odgovornom partijcu koji se s propašću svog poduzeća baca u privatne poduzetnike, nanovo oživjevši obiteljski klesarski zanat; majci Nevenki koja uz posao nastavnice pokušava biti što savjesnija žena, majka, sestra, snaha i domaćica; baki Ruži kojoj se prikrada neizbježna senilnost; ujaku Emilu, sitnom šverceru u stalnom sukobu s narodnom milicijom; seki Bibi koja se mora pomiriti sa svojim odrastanjem; te Fruli, plahom dječaku koji sve promjene u obitelji i oko nje budnim okom prati i upija te pokušava samom sebi stvoriti sliku što je on zapravo, to jest što se od njega očekuje da bude.

Zajedno s Frulom i njegovim društvom putujemo kroz ono što je šezdesete učinilo šezdesetima i otkrivamo svu ljepotu prvih šuškavaca, odlazaka u kino, prve televizije, rock and rolla i prvih ljubavnih iskustava, dok djetinjstvo ne završi i započne novo deseteljeće s novim zanimljivostima i novim obavezama.

U drami/komediji iz 2002. godine uz Ivu Gregurevića glume Luka Dragić, Filip Ćurić, Mirjana Rogina, Semka Sokolović Bertok, Goran Navojec, Bojan Navojec, Ozren Martinović, Dora Fišter. Scenarist uratka je Goran Tribuson, a redateljica Snježana Tribuson. Montažerka je Marina Barac, skladatelj Darko Rundek, a direktor fotografije Goran Trbuljak. Kostimografiju potpisuje Lada Gamulin, a scenografiju Velimir Domitrović. Producentica je Ankica Tilić.

Film je na Filmskom festivalu u Puli 2002. osvojio i Zlatnu arenu za scenarij (Goran Tribuson) te Zlatnu arenu za montažu (Marina Barac). Prikazan je i na međunarodnim festivalima u Ljubljani (2002.), Solunu (2002.), Wiesbadenu (2002.) i Kairu (2003.).
Drama Imena višnje s Ivom Gregurevićem na usluzi HRTi
Osim na usluzi HRTi, film Imena višnje prikazujemo večeras na HRT3 u 22.30. Filmu na Trećem prethodi polusatna posebna studijska emisija u kojoj će gostovati glumčevi kolege i prijatelji. U emisiji Programskog odjela Kultura govorit će glumci Anja Šovagović i Vedran Mlikota te redatelj Branko Schmidt. S gostima razgovara Hanja Rakovac Mašić, a priloge su pripremile Ivana Antunović Jović i Ivona Haller.

U petak na HRT1 u 18 sati emitiramo emisiju iz ciklusa Svlačionica Roberta Knjaza iz 2000. godine u kojoj je gostovao velikan hrvatskog glumišta te ju repriziramo na Drugom programu u 23.15.

                                                                              * * *

Iz bogate videoteke HRTi, od filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević izdvajamo i djelo Vicka Ruića iz 2007. godine, politički triler s natruhama art-filma Kradljivac uspomena, rađen prema istoimenom romanu hrvatskog diplomata i književnika Dine Milinovića. Preporučujemo i Metastaze, nagrađivani film Branka Schmidta snimljen 2009., Osmi povjerenik, uradak scenarista i redatelja Ivana Salaja snimljen prema istoimenom romanu Renata Baretića, ali i film za djecu Branka Ištvančića Duh u močvari, nezaboravnu pustolovinu koja se odvija u jedinstvenom zimskom pejzažu Kopačkog rita.

Neizostavna je Patrola na cesti, serija od pet nastavaka snimljena pod redateljskom palicom Zvonimira Jurića, a prema književnom predlošku Jurice Pavičića.