Sliku Hrvatske zamjenjuje internetski emitiran HRT4

Hrvatska radiotelevizija emitiranjem Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) putem multimedijske OTT (eng. Over the top) platforme HRTi zamjenjuje međunarodni televizijski kanal Slika Hrvatske, koji se do 17. ožujka satelitski emitirao za Hrvate izvan Republike Hrvatske na području Sjeverne Amerike te Australije i Novog Zelanda.

Bila je to i jedna od tema emisije Pogled preko granice - Hrvati u BIH  u kojoj je gostovao glavni urednik Novih medija Igor Duić. Odgovorivši na mnoga pitanja objasnio je nejasnoće vezane uz digitalnu distribuciju sadržaja.  

Naime, danas prestaje emitiranje Slike Hrvatske u Sjevernoj Americi (putem satelita Galaxy 19)  te Australiji i Novome Zelandu (putem satelita Optus D2). Umjesto toga programa, Hrvati izvan Republike Hrvatske na tim područjima, ali i diljem svijeta, dobit će znatno opsežniji te aktualniji sadržaj Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), koji postaje međunarodno dostupan nekodirani (eng. free to air) program koji će preuzeti ulogu Slike Hrvatske i ubuduće se emitirati putem multimedijske platforme HRTi.

Uz međunarodni radijski program HRT – Glas Hrvatske, koji je dostupan u cijelome svijetu, uvođenjem internetskoga emitiranja i svi će programski sadržaji koji se emitiraju na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) tako postati dostupni gledateljima u cijelome svijetu. Gledatelji u Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji i na Novome Zelandu i drugdje u svijetu tako će moći gledati cijeli Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) istodobno kad i gledatelji u Republici Hrvatskoj.

Prednost je internetskoga emitiranja televizijskoga programa pred satelitskim i u tome što internetsko emitiranje omogućuje bolje praćenje navika i potreba gledatelja. Hrvatska radiotelevizija želi prikupiti što više povratnih informacija od gledatelja izvan Republike Hrvatske te program u najvećoj mjeri prilagoditi njihovim potrebama, željama i interesima.

Posebnost nove HRT-ove usluge jest u tome što se emitira internetski (nelinearno), odnosno over-the-top (OTT), a riječ je o sustavu koji krajnjim korisnicima omogućuje pristup i konzumaciju audiovizualnoga sadržaja putem javne otvorene internetske infrastrukture.Svi se zainteresirani korisnici uslugom HRTi mogu koristiti na platformama poput osobnih računala s operativnim sustavima Windows 7 i novijima te Mac OS X v.10.7. i novijima, uz korištenje standardnih internetskih preglednika. Za pristup putem računala nije potrebna aplikacija, nego se korisnici samo moraju registrirati putem HRT-ovih stranica hrt.hr.


Za korištenje uslugom na pametnim telefonima koji rade na operativnim sustavima Android te iOS i Windows Phone, potrebno je preuzeti aplikaciju putem poveznice na HRT-ovoj stranici hrti.hr.