Osijek: predstavljeno odabrano rješenje spomen-obilježja poginulomu snimatelju HRT-a Žarku Kaiću

Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predstavljeno je odabrano idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja poginulomu snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću.

Spomen-obilježje na kružnome toku u osječkome prigradskom naselju Brijest trebalo bi se početi graditi u prvoj polovici ove godine. Među dvanaest su radova, pristiglih na temelju javnoga poziva koji je u studenome prošle godine objavila Hrvatska radiotelevizija, tri ušla u uži izbor, a ocjenjivački je sud odlučio da je najbolji rad autora Davora Silova, Bernarde Silov i Božice Dee Matasić.

Odabrano idejno rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću

Osnovni motiv je kadar, televizijski okvir 4 : 3 koji je u jednoj dijagonali u odnosu na zadani prostor otoka. Ravnica kao najkarakterističnija vizura ovoga dijela Slavonije svakako nadahnjuje na određene akcente i možda čak na jedan oblik  slavoluka koji bi na neki način obilježio jedan od ulaza u grad. U određenim se perspektivama, kad se prilazi automobilom, kadar se može iščitavati i kao kvadrat koji je jedan od čimbenika hrvatskoga likovnog identiteta, pojasnile su autorice Bernarda Silov i Božica Dea Matasić.

Odabrani rad u kiparsko-arhitektonskome rješenju poziva na suživot, druženje, komunikaciju u kulturološkome, simboličkome i, dakako, likovnome smislu. Tako će samo djelo postati dijelom osječke svakodnevice, istaknuo je voditelj projekta gradnje spomen-obilježja Žarku Kaiću Milan Bešlić.

Odabrani rad spomen-obilježja Žarku Kaiću podsjeća na prošlogodišnje uspješno rješenje spomen-obilježja Gordana Lederera, koje je u kolovozu otkriveno na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman.

Vjerujemo da će ovo rješenje i naselju Brijest, i Osijeku, a kao moderno osmišljen portal i Hrvatskoj radioteleviziji i obitelji Kaić biti mjestom koje će buditi uspomene, ali biti i nadahnućem koje će živjeti dugo i oplemeniti prostor u kojemu se nalazi, istaknuo je Goran Radman. Dodao je kako je Hrvatska radiotelevizija odlučila trajno obilježiti mjesta pogibije svih svojih poginulih zaposlenika u Domovinskome ratu. Tako će se, nakon dovršetka spomen-obilježja Gordanu Ledereru i Žarku Kaiću, u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o. uskoro početi raditi i na obilježavanju mjesta pogibije HRT-ova tehničara Đure Podboja, koji je poginuo u kolovozu 1991. braneći odašiljač Belje u Baranji.

Odabranim rješenjem spomen-obilježja Žarku Kaiću i budućim izgledom južnoga ulaza u Osijek zadovoljan je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Zahvalio je Hrvatskoj radioteleviziji što se prihvatila toga projekta te poručio da će Grad Osijek pomoći u osiguravanju sve potrebne infrastrukture.

Mi smo spremni odraditi sve što je važno, dakle u infrastrukturi, te pripomoći da se sve odradi da bismo u konačnici dobili spomen-obilježje kakvo su umjetnici i zamislili. I ono što je najvažnije – mislim da ćemo ovim pristupom dobiti jednu novu dimenziju ulaza u južni dio grada, što će svakako pozdraviti i sugrađani, ustvrdio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Spomen-obilježje snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću, koji je poginuo na radnome zadatku, snimajući prolazak tenkova Jugoslavenske narodne armije prema zloglasnome pologonu C 1991., trebalo bi biti završeno do 25. obljetnice pogibije Žarka Kaića, 28. kolovoza ove godine.