HRT-ov dokumentarac '4.7.' prvi hrvatski pobjednik ZagrebDoxa

Film "4.7." Đure Gavrana, ne samo da je prvi HRT dokumentarac pobjednik ZagrebDoxa, nego i prvi hrvatski pobjednik u povijesti toga definitivno najznačajnijeg festivala dokumentarnih filmova u području mnogo većem od Hrvatske. Snagu HRT-ove produkcije pokazuje činjenica da su u službenu konkurenciju od 26 filmova s Prisavlja stigla čak četiri dokumentarca.


HRT-ovi dokumentarni filmovi napravili su značajan iskorak prema filmskim festivalima. A to se posebno odnosi na četverodijelni serijal "Probacije", čije su dvije epizode ostavile dubok trag. Prvo je prošle godine redatelj Igor Bezinović za film "Veruda - film o Bojanu" uz brojne druge nagrade, na Danima hrvatskog filma osvojio Oktavijana, za najbolji hrvatski dokumentarac godine. Na početku ove sezone, prvo smo se veselili vijesti da su još dvije epizode "Probacija" uvrštene u službenu konkurenciju, a danas slavimo "4.7." Đure Gavrana kao pobjednika te konkurencije.


Pozivam gledatelje HRT-a da već od sutra u sljedeća četiri dana provjere o kakvim je filmovima riječ. Poslije svih tih nagrada drago mi je zaključiti da nam je međunarodni žiri ZagrebDoxa dao legitimitet da trenutno najbolji hrvatski dokumetarci dolaze iz radionice Dokumentarnog odjela HRT-a, komentira urednik i scenarist serijala "Probacije" Leon Rizmaul.


Više o serijalu Probacije