HRT nastavio pozitivno poslovati i u 2015. - ostvarena dobit od 56,9 milijuna kuna

Prema privremenim podacima o poslovanju u 2015. godini Hrvatska radiotelevizija ostvarila je operativnu dobit od 56,9 milijuna kuna, čime je nastavljen trend pozitivnoga poslovanja, podizanja produktivnosti te ukupne učinkovitosti koji je započeo provedbom Programa restrukturiranja sredinom 2013. godine.

Zahvaljujući tim rezultatima stvoreni su temelji za dugoročan održivi strateški razvoj i stabilnost poslovanja Hrvatske radiotelevizije. Ostvarena neto operativna dobit od 56,9 milijuna kuna veća je za 63,9 % li 22,2 milijuna kuna u odnosu na 2014. Ukupan je prihod iznosio 1,398 milijardi kuna, što je za 1,4 milijuna kuna više nego u 2014. godini. Ukupan rashod iznosio je 1,341 milijardi kuna, što je smanjenje od 1,5 % ili za 20,8 milijuna kuna u odnosu na 2014. godinu. Istodobno je ukupno kreditno zaduženje Hrvatske radiotelevizije u 2015. godini smanjeno za 57,9 milijuna kuna u odnosu na prethodno razdoblje.

U razdoblju provedbe Programa restrukturiranja znatno su smanjeni ukupni troškovi rada na Hrvatskoj radioteleviziji. Broj stalno zaposlenih na kraju je 2015. godine bio 2849, što je smanjenje za 517 radnika odnosno 15 % manje u odnosu na 2012. godinu. Ukupna masa isplaćenih plaća istodobno je u 2015. godini manja za 9,9 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Opseg emitiranoga radijskog i televizijskog programa te ostaloga programskog sadržaja u odnosu na 2014. godinu veći je za 1,5 %, a roizvedenoga za 3,1 %. Gledanost (AMR) programa Hrvatske televizije (HRT – HTV) u 2015. godini veća je za 0,12 %, a udio u gledanosti (eng. share) za 28,40 %, što je na razini 2014. godine. Slušanost programa Hrvatskog radija (HRT – HR) ostala je na istoj razini kao i u 2014. godini. Znatno je, za 75,6 %, povećan broj korisnika mrežnoga portala Hrvatske radiotelevizije (www.hrt.hr), koji sada ima oko 372 000 stalnih čitatelja. Od listopada 2015. građanima je na raspolaganju i nova multimedijska usluga HRTi, koja iz mjeseca u mjesec bilježi desetke tisuća novih korisnika.

Tijekom 2015. bila su nastavljena ulaganja u novu tehnološku i produkcijsku infrastrukturu te poboljšanje uvjeta rada u cilju povećanja produktivnosti i učinkovitosti proizvodnih cjelina Hrvatske radiotelevizije. U cijelosti su uvedene digitalne tehnologije televizijske proizvodnje u HRT-ov centar Rijeka, HRT-ov centar Split i HRT-ov centar Osijek, a u nove suvremeno uređene prostore uselili su HRT-ov centar Dubrovnik, HRT-ov centar Zadar, HRT-ov centar Čakovec i Varaždin te HRT-ov centar Pula, a moderniziran je i HRT-ov centar Knin i Šibenik. U cilju je tehnološke modernizacije Hrvatske radiotelevizije u 2015. godini pokrenuto 150 investicijskih projekata ukupne rijednosti 118 milijuna kuna.

Riječ je o najboljim poslovnim rezultatima Hrvatske radiotelevizije u posljednjih 12 godina. Zadovoljni smo jer se time potvrđuje uspjeh procesa restrukturiranja i reformi koje smo provodili tijekom posljednjih godina, a ostvarenu dobit upotrijebit ćemo za smanjivanje naslijeđenih gubitaka te daljnja ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja, izjavio je ravnatelj poslovanja Hrvatske radiotelevizije Boris Sruk.

Hrvatska radiotelevizija, naime, tijekom 2016. godine namjerava nastaviti znatna ulaganja u tehnološku obnovu, cjelovitu modernizaciju radijske i televizijske studijske opreme, integraciju informativne produkcije, daljnji razvoj regionalnih centara i dopisništava, nabavu HD reportažnih kola, uvođenje cjelovitoga digitalnog sustava televizijske proizvodnje i emitiranja programa (eng. tapeless) te sustava za digitalizaciju bogate arhivske građe Hrvatske radiotelevizije.