Odmetnik Josey Wales - vestern

13. prosinca na HRT – HTV 2 u 20:05 (12)

Od režije prvog filma u karijeri (Play Misty for Me, 1971.) do filma koji će mu donijeti prvog Oscara za režiju (Nepomirljivi, 1992.), Clintu Eastwoodu trebat će nešto više od dva desetljeća. Već polovicom 1970-ih bilo je jasno da je karizmatični glumac i junak špageti vesterna (Dobar, loš, zao) i akcijskih trilera (Prljavi Harry) podjednako uvjerljiv i s druge strane kamere. Najbolji je dokaz tomu ovaj film koji je svestrani Eastwood režirao i nastupio u glavnoj ulozi.

Film je još u vrijeme snimanja dobio (ne)željeni publicitet, jer je Eastwood zamijenio prvotnog redatelja Philipa Kaufmana (Put u svemir) i tako peti put u karijeri sjeo u redateljski stolac. Eastwood je realizirao arhetipsku priču o borbi dobra i zla u kojoj je ideološko svrstavanje posve nevažno.

Spoj tradicionalnih vesterna Johna Forda i naturalizma u radovima Sama Peckinpaha, Eastwoodov je film i režijski i glumački i vizualno (sjajna fotografija Brucea Surteesa) postigao uspjeh. Nominiran je za Oscara u kategoriji najbolje glazbe zaslugom skladatelja Jerryja Fieldinga koji se proslavio partiturama za Peckinpahove hitove (Divlja horda, Psi od slame).

SAD u kaosu Građanskog rata. Mirni i radišni farmer s Juga Josey Wales skrbi za svoju obitelj ne sluteći što ga čeka. Vojnici Unije zvani Red Legs predvođeni okrutnim Terrillom opljačkaju Walesovu farmu, pobiju obitelj i spale kuću. Preživjevši napad, on se uključi u vojsku Konfederacije odbivši da se sa svojim zapovjednikom Fletcherom preda pobjedničkoj sjevernjačkoj strani. Postane odmetnik.

Uz Eastwooda, u američkom vesternu (THE OUTLAW JOSEY WALES, 1976.)  glume Chief Dan George, Sondra Locke, Bill McKinney, John Vernon, Paula Trueman, Sam Bottoms, Geraldine Keams, Woodrow ParfreyPhil Kaufman i Sonia Chernus napisali su scenarij prema knjizi Gone To Texas Forresta Cartera.